StoryEditor

Pištoľ alebo revolver

24.11.2005, 23:00

Pištoľ a revolver sa líšia mechanizmom. Do pištole sa zmestí desať až pätnásť nábojov, pri väčšom zásobníku je to až 25 nábojov. Po každom výstrele sa pištoľ automaticky nabije. Revolver môže mať päť až osem nábojov, ktoré sa vkladajú do otáčavého valca. Pri každom potiahnutí spúšte sa valec pootočí a nastaví pred zápalník ďalší náboj. "Ak si natiahnete revolver, stačí jemné potiahnutie spúšte, aby vystrelil," hovorí viceprezident Slovenského zväzu vojakov v zálohe a tréner streľby s najvyššou kvalifikáciou Štefan Buberník.
Použitie a kalibre
Z hľadiska ovládania je revolver bezpečnejší. Do zbrane sa vloží zásobník, natiahne sa a strieľa. "V revolveri sa nemôže spriečiť náboj. Keď náboj zlyhá, znova potiahnete spúšť a valec sa znovu otočí a vystrelí. Môže sa pokračovať v streľbe. Revolver je teda pohodlnejší na ovládanie," vysvetľuje Buberník. Pri pištoli môže dôjsť k niekoľkým poruchám alebo poškodeniam. Ak sa napríklad sprieči náboj v hlavni, zbraň sa stáva nefunkčnou. Ak je pištoľ nabitá a zaistená, aby nedošlo k výstrelu, zbraň sa opotrebúva. Na revolveri, ktorý je nabitý dlhší čas a leží niekde v skrinke, sa neopotrebováva v podstate nič (pružina nie je napnutá).
O pištoľ sa teda treba pravidelne starať, čistiť ju a musí byť namazaná. "Nevyčistená zbraň sa vám môže zaseknúť. Buď nenatiahnete dobre náboj do komory, alebo ho zbraň nemusí dobre odpáliť," hovorí predajca a strelecký inštruktor Gabriel Tóth.
Keďže má pištoľ väčšiu kapacitu zásobníka, umožňuje aj dlhšiu streľbu. V porovnaní s revolverom je aj rýchlejšia. Na osobnú ochranu a hoby však stačí revolver.
Najbežnejší revolver je kalibru 38 špeciál (38 stotín anglického palca) alebo 357 magnum, ktorý je silnejší a má dlhšiu nábojnicu. Pri pištoliach je v Európe najobľúbenejší kaliber 9 mm. Aj revolvery môžu byť v pištoľových kalibroch. V prípade jednoranových pištolí sa zbraň nabíja po jednej rane, pri samonabíjacích alebo poloautomatických pištoliach sa dávajú náboje do zásobníka.
Pohodlnosť
Pre ženy alebo slabších mužov je vhodnejší päť- alebo šesťranový malý revolver s ľahkým rámom. Na trhu sú aj revolvery na hliníkovej báze, ktoré sú veľmi ľahké a nabité vážia okolo 380 gramov. Dajú sa pohodlne nosiť po celý deň. Oceľový revolver je takmer dvakrát ťažší. Na osobnú ochranu je vhodný šesť- a viacranový revolver so stredným rámom. S ľahkým rámom sú väčšinou kalibre 38, väčšie kalibre sú so stredným a s ťažkým rámom, ktorý je vhodný pre špecialistov.
Aj pri pištoliach platí, že sú v ponuke zbrane aj s odľahčeným, najčastejšie hliníkovým telom. O veľkosti pištole rozhoduje aj počet nábojov. Fyzicky menej silní ľudia by si mali vybrať skôr pištoľ s menším zásobníkom, a teda aj menším počtom nábojov.

Koľko stojí zbraň a strelivo
Zbrane
Pištoľ kalibru deväť z dielne Českej zbrojovky začína pri cene 16-tisíc korún. Zbrane Norinco, ktoré sú dovezené z Číny, sú lacnejšie a stoja okolo 12- až 13-tisíc korún. "Kvalitou nedosahujú úroveň Českej zbrojovky," hovorí Štefan Buberník. Nemecké či švajčiarske zbrane začínajú pri cene 20-tisíc korún. Horná hranica sa nedá určiť. Najviac sa predávajú pištole a revolvery od výrobcov Glock, Sig Sauer, Walther, Heckler & Koch, Česká zbrojovka a Steyer. "Každá zbraň má danú životnosť od výrobcu. Počíta sa to, aký počet výstrelov vydrží," hovorí predajca zbraní a strelecký inštruktor Gabriel Tóth.
Náboje
Cena závisí od výrobcu, typu, gramáže. Kaliber 22 LR stojí od 1,60 (základné strelivo určené na tréningy) až po 12 korún (pre špičkových športovcov) za kus. Za kaliber deväť zaplatíte od 3,80 (maďarské strelivo) až po 12 korún za kus. Približne dvojnásobne drahší je kaliber 45 (stotiny anglického palca). Cena sa pohybuje od 7 až po 25 korún za kus. Cena za jeden náboj s kalibrom .454 casull sa začína pri 50 korunách. Náboje sa predávajú po baleniach. Najmenšie balenie guľovnicových nábojov na Slovensku je 20 kusov. Pištoľové, revolverové a puškové náboje sa predávajú v baleniach od 25 do 50 kusov (v zahraničí vám predajú aj jeden kus). Pri športovej streľbe sa používa olovené strelivo alebo strelivo z mäkkého materiálu. Pri osobnej ochrane sa používa celoplášťové strelivo. Strelivo, ktoré sa pri náraze do mäkkých materiálov rôzne deformuje, je zakázané. "Na osobnú ochranu sa oplatí kúpiť škatuľku kvalitnejších nábojov, teda od lepšieho výrobcu. Sú však aj výrobcovia, ktorí ponúkajú akciové ceny na nekvalitné náboje," radí predajca Gabriel Tóth.

Malý slovník pištoľníka
Kaliber streliva:
Je to priemer náboja, ktorý vyletí z hlavne. Na Slovensku je najobľúbenejší kaliber 9 mm, v Amerike 45. Kaliber 9 mm má pri výstrele 110 decibelov.
Malokalibrová zbraň: Je kalibru 5,6 mm (22 stotín anglického palca, jeden anglický palec je 2,56 cm). Pri puškách ide o poľovné zbrane na škodnú zver. Pri krátkych pištoľových zbraniach ide o športové alebo hoby zbrane. Nie sú určené na osobnú ochranu.
Veľkokalibrová zbraň: Má kaliber nad 5,6 mm. Na osobnú ochranu sa odporúčajú zbrane od kalibru 9 mm vyššie. Slúžia aj na hoby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:41