StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

14.06.2006, 00:00

Jack Weatherford: Čingischán a utváření moderního světa (BB art, preklad Petruška Šustrová)
Profesor antropológie Weatherford prichádza s novým pohľadom na dejiny. V jeho verzii nie je Čingischán krvilačný mongolský despota, ktorý za 25 rokov dokázal zjednotiť väčšinu vtedajšieho známeho sveta pod svoju vládu. Naopak, Čingischán vládol pokrokovo, bojoval efektívne, zaviedol voľný obchod...
Truman Capote: Chladnokrevně (Knižní klub, preklad Miroslav Jindra)
Capote bol v roku 1959 už známym autorom a spoločenským obľúbencom, keď sa rozhodol zrekonštruovať čerstvý príbeh vraždy, ktorá otriasla Spojenými štátmi. Dostal sa do blízkosti páchateľov, zbieral materiál, bol pri poprave. Výsledkom je kniha, ktorá položila základy tzv. románu faktu.
Michael Cunningham: Vzorové dny (Odeon, preklad Veronika Volhejnová)
Tri časové obdobia, jedno mesto. New York na konci 19. storočia, v roku 2001, po páde dvojičiek a v 24. storočí virtuálny Manhattan. Leitmotívom celého románu sú verše amerického básnika Walta Whitmana.
Peter Ackroyd: Fiktivní deník Oscara Wildea (Orsini, preklad Eva Veselá)
Ackroyd píše romány inšpirované históriou a umením a tiež životopisy slávnych spisovateľov. V jeho novej knihe si Oscar Wilde píše denník v parížskom hoteli, kde žil v závere života. Spomína na úspech a spoločenský lesk a zároveň padá na dno.

Týdeník A2 -- 24/06
Témou nového čísla kultúrneho časopisu je festival spisovateľov v Prahe a jeho najzaujímavejšie vystúpenia: spisovateľ Robert Menasse a poetka Jorie Grahamová. O prístupe "si s nami alebo proti nám" sa hovorí v komentári o českých voľbách, Slovensko sa odhaľuje v téme politického marketingu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 03:20