StoryEditor

Karlove Vary: biznis bez hviezd

10.07.2006, 00:00
Premiéry lákajú obchodníkov a novinárov z celého sveta ako medové plásty medveďa. Aj vďaka nim mal 41. ročník filmového festivalu v Karlových Varoch úspech a potvrdil tak svoju pozíciu najdôležitejšieho festivalu vo východnej Európe.
Tento rok bolo na festivale z celkového počtu 230 celovečerných filmov až 15 svetových a 39 medzinárodných či európskych premiér. A hoci chýbali svetové hviezdy, na návštevnosti festivalu sa to neodrazilo. Festival zostal mixom noblesy (celebrity, významní obchodníci) a obyčajnosti (batôžkari), mixom veľkého festivalu (rozpočet 115 miliónov českých korún, limuzíny, večierky) a happeningu (cirkusová atmosféra pri festivalovom hoteli Thermal, typ návštevníkov).

Hollywood na kolenách
Karlove Vary priniesli tento rok jasný dôkaz o sile nezávislého filmu, čiže tvorby mimo veľkých hollywoodskych štúdií. Jednotlivé programové sekcie obsahovali väčšinou filmy o sociálnych problémoch, o živote chudobných, rozpade rodiny. Nezávislý film zažíva vo svete boom ako nikdy predtým. Aj preto festival vedome rezignoval z amerických veľkofilmov a veľkých európskych koprodukcií.
Mladí diváci, tzv. batôžkari, ktorí vyhľadávajú alternatívne filmy, tvorili väčšinu publika. Až 136-tisíc predaných lístkov počas deviatich festivalových dní svedčí o tom, že mladí ľudia majú radi festivaly, zatiaľ čo kiná v Európe zívajú prázdnotou.

Ako minúť peniaze
Jan Hřebejk si prevzal cenu za Krásku v nesnázích. Snímka www.kviff.cz
Špecialitou tohtoročného festivalu bol aj prílev zahraničných profesionálov (obchodníkov, pracovníkov rôznych festivalov, autorov aj novinárov). Hľadali tu najmä medzinárodné premiéry, filmy z východnej Európy a malé, nezávislé filmy z filmársky zaujímavých krajín ako je Argentína, Mexiko, Dánsko alebo Francúzsko. A ďalší fakt: Karlove Vary - zdá sa - prestávajú koketovať s veľkými hviezdami ako v minulých rokoch.
Veľké hviezdy stoja totiž veľa peňazí, ktoré sa dajú oveľa lepšie minúť na prenájom filmov. Bolo tu veľa celebrít a významných osobností, ktoré ešte nie sú "prevarené" obrázkovými časopismi a majú divákom čo povedať. Patril medzi ne napríklad americký herec Danny Trejo alebo producent a zakladateľ filmovej spoločnosti New Line Cinema Robert K. Shaye.

Český film bodoval
Festivalová súťaž (15 celovečerných filmov) mala jeden spoločný prvok typický pre súčasné svetové kino: prevahu smutných filmov o stratených ľuďoch, kriminálnikoch a opilcoch, ktorí majú jedinú istotu: že musia brať drogy a že musia zomrieť. Komédií bolo v programe festivalu naozaj málo. Víťazný film - Sherrybaby (USA) v réžii Laure Collyerovej je film o žene závislej od drog, ktorá sa vracia z väzenia. V hlavných úlohách hrajú Danny Trejo a Maggie Gyllenhaalová, ktorá získala aj cenu za najlepší herecký výkon. Zvláštnu cenu poroty získali dva východoeurópske filmy - Vianočný strom bulharských režisérov Ivana Čerkesova a Vasila Živkova a veľmi očakávaná Láska v nesnázích Jana Hřebejka.
Práve bulharský a český film trochu narušili pochmúrnu atmosféru festivalových filmov. Hovoria totiž o celkom veselých obyčajných ľuďoch. Hřebejkov film s postavou dobrého Čechotaliana (Josef Abrhám), ktorý zachráni ženu s dvoma deťmi pred pádom na dno (Aňa Geislerová), nie je možno vrcholom Hřebejkovej tvorby, ale je jeho dobrým štandardom. Cenu za réžiu dostal Nór Joachim Trier za snímku Repríza, ktorý patril medzi najobľúbenejšie filmy vôbec.

Víťazi 41. ročníka MFF Karlove Vary
- Hlavná cena Krištáľový glóbus + prémia 600-tisíc korún: Laurie Collyer (film Sherrybaby)
- Cena za réžiu: Joachim Trier (film Reprise)
- Cena za dokumentárny film: Views of a Retired Night Porter (Rakúsko)
- Glóbus za prínos kinematografii: režisér Andy Garcia a producent Robert Shaye
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 06:28