StoryEditor

Snehulienka má už 70 rokov

19.12.2007, 23:00
Autor:
kulkul

Jeden dobrý nápad, k tomu nadaný výtvarník, pár hercov v štúdiu, dostatok peňazí, ale hlavne množstvo času. Výroba animovaného filmu sa ani 70 rokov po premiére legendárnej rozprávky Snehulienka a sedem trpaslíkov neurýchlila. Spracovanie klasickej rozprávky bratov Grimmovcov sa do kín dostalo 21. decembra 1937. Disneymu však trvalo štyri roky, kým príbeh o princeznej preniesol na filmové plátno. A navyše, musel sa vyrovnať aj s kritikou a neprajníkmi, ktorí o animovanej verzii pochybovali.
Záujem o Snehulienku však napokon prekonal aj Disneyho očakávania. Hoci film stál nakoniec až 1,5 milióna dolárov, krátko po svojej premiére v Spojených štátoch zarobil osem miliónov. Rozprávka sa stala hitom aj za oceánom, v septembri 1938 sa dostala aj do bývalého Československa. Na nakrúcaní sa podieľalo dokopy 570 kresličov, pričom najviac práce mali so siedmimi trpaslíkmi. Disney si vyslúžil aj dva "animované" Oscary -- za hudbu a zvláštnu cenu za novátorský prístup. Od roku 2002 sa udeľuje Oscar celovečerným animovaným filmom. Prvý z nich dostal Shrek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:07