StoryEditor

Na letisko treba prísť načas

23.10.2007, 00:00

Jeden z najdôležitejších predpokladov, aby ste vôbec mohli let uskutočniť, je dostať sa včas na letisko. Podobne, ak letíte z jedného letiska na druhé, v ktorom budete prestupovať na let do vašej konečnej destinácie, je dôležité, aby ste si zarezervovali na svoju cestu lety s dostatočným časom na prestup a nástup do ďalšieho lietadla.
Nezmýľte si vchod
Aj pri prestupe na letisku totiž opäť musíte prejsť checkin-om a bezpečnostnou a pasovou kontrolou. Na veľkých letiskách môže na vás číhať ďalšie riziko, ktorým je zablúdenie v útrobách terminálu bez toho, aby ste sa dostali načas na odlet. Pred každým letom si preto dôkladne zistite, kde sa nachádzajú pracoviská vami zvolenej leteckej spoločnosti a aké je číslo vášho vchodu, odkiaľ sa budete presúvať do lietadla.
Treba mať pritom na pamäti, že niektoré z leteckých spoločností už začali vyberať poplatok za využitie odbavovacieho miesta na letisku (check-in).
Každý zákazník nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair s jednosmernou letenkou, ktorý využije pult na odbavenie, zaplatí k cene letenky príplatok v hodnote troch eur (okolo 105 korún). Poplatok sa týka všetkých leteniek zarezervovaných po 20. septembri 2007. Spoločnosť chce týmto krokom podporiť častejšie využívanie bezplatného check-in systému prostredníctvom internetu. Web check-in môžu využiť aj cestujúci spoločnosti SkyEurope. Podmienkou je, aby cestovali len s príručnou batožinou a nemajú špeciálne požiadavky na prepravné služby (napr. preprava bicyklov, cestovanie s dojčaťom atď.). Presné informácie o možnosti check-inu prostredníctvom internetu uvádzajú jednotlivé letecké spoločnosti na svojich internetových stránkach.
Príjemný let?
"Každá letecká spoločnosť uvádza svoj špecifický čas pred odletom, ktorý by si mal záujemca o let odsledovať. Vyhne sa tak zbytočným problémom na letisku a let sa preňho stáva príjemným zážitkom. Rovnako je dobré informovať sa o spôsobe platby za batožinu, pretože ani bezplatných 20 kilogramov nie je štandardom," pripomína manažérka call centra spoločnosti Pelikan Jana Rumančíková.
Vo všeobecnosti sa cestujúcim leteckou dopravou odporúča prísť na letisko v časovom predstihu 100 až 70 minút. Musíte totiž ešte počítať s tým, že vás môžu stretnúť nepredvídané komplikácie. Patrí medzi ne napríklad veta pracovníčky aeroliniek, ktorá vám oznámi, že vaša letenka nebola uhradená, alebo že nemáte tento let, napriek tomu, že máte potvrdenie o zaplatení letenky, rezervovaný.
Nasleduje dlhá tortúra do časti terminálu, kde sa nachádza kancelária leteckej spoločnosti, s ktorou ste chceli letieť, a rozhovor s pracovníčkou, ktorá napokon zistí, že všetko je v poriadku a let sa pre vás neskončil. Aj to však chce svoju daň v podobe ďalších minút, počas ktorých ste mohli prejsť check-inom kde dostanete palubný lístok a odovzdáte batožinu, alebo bezpečnostnou a pasovou kontrolou.
A oveľa príjemnejšie sa dá čas pred odletom stráviť aj posedením v letiskovej reštaurácií, bufete, sledovaním odlietajúcich a pristávajúcich lietadiel, alebo pozorovaním pestrej palety cestujúcich, ktorí sa na svoj odlet nedostavili včas. Posledné minúty pred odletom môžete rovnako stráviť čítaním či návštevou duty-free obchodov, v ktorých si najmä na veľkých letiskách naozaj možno vybrať z dostatočnej ponuky, alebo rozhovorom so sympatickou osobou, s ktorou strávite niekoľko nasledujúcich hodín v lietadle. A možno hneď vedľa seba.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:33