StoryEditor

Za všetko sa musí platiť

17.12.2007, 23:00

Pri investovaní do fondov treba počítať aj s poplatkami. Je preto vhodné porovnať si ponuky jednotlivých spoločností, aby investor vedel, akú sumu bude musieť zaplatiť a či je adekvátna k výnosom, ktoré môže očakávať. Možno hovoriť o základných poplatkoch -- vstupné poplatky (jednorazové pri nákupe podielových listov), poplatky za správu fondu či poplatky depozitárovi. Ich výška je individuálna pre každý fond, no "je ich možné znížiť, a to najmä s ohľadom na zainvestovaný objem peňažných prostriedkov investora, pričom správcovská spoločnosť uplatňuje princíp rovnakého zaobchádzania so všetkými investormi," uvádza hovorca Tatra banky Boris Gandel.
Vstupný poplatok sa platí pri investovaní. Je jednorazový a jeho výška je stanovená v závislosti od objemu vkladaných prostriedkov, ako aj od objemu už investovaných prostriedkov do podielových fondov. "Napríklad v AM SLSP sa pohybuje od 0,25 percenta do 3,50 percenta. Od novembra zaviedla spoločnosť novú poplatkovú politiku a zohľadňuje hodnotu majetku klienta plus novú investíciu. Čím vyšší je tento súčet, tým nižší vstupný poplatok klient platí," spresňuje Zuzana Kardelisová z Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.
Niektoré spoločnosti ponúkajú aj zľavy na vstupných poplatkoch. "Pri investovaní do podielových fondov prostredníctvom internet bankingu VÚB banky získava klient zľavu na vstupných poplatkoch 50 percent," uviedla Silvia Hyžová z VÚB Asset Managementu. V Tatra banke sa vstupný poplatok pohybuje od 0,2 percenta pri peňažnom fonde až po 3,95 percenta pri akciových fondoch.
Správcovský poplatok je stanovený ako určité percento za rok a je zohľadnený už v zverejnenej aktuálnej hodnote podielov. Znamená to, že tento poplatok neplatí klient priamo, ide o náklad fondu, ktorý je zohľadnený v cene podielu. Výstupný poplatok je málo využívaný, napríklad klient ČSOB pri odpredaji svojich podielov výstupný poplatok neplatí. "Výnimku tvoria naše zaistené fondy, kde ak investor potrebuje svoje prostriedky pred splatnosťou fondu, platí 1 percento výstupný poplatok z vyberanej sumy. V prípade, že počká do splatnosti zaisteného fondu, výstupný poplatok je nulový," hovorí Vladimír Šošovička z ČSOB Asset Management.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:23