StoryEditor

Slávu treba vedieť utiahnuť

05.11.2007, 23:00
Minulý rok sa stal druhou slovenskou SuperStar, Zlatým slávikom a z debutového albumu predal vyše 30-tisíc kusov. Pred pár dňami vydal druhý album Žijem ako viem

. "Som s ním po všetkých stránkach spokojný," hovorí pre HN Peter Cmorik.

Pri druhom albume každý čaká, či potvrdí úspech prvého. Nahrávali ste ho s tým vedomím? A bola jeho príprava naozaj slobodnejšia?
Keď človek tvorí, tak to nerobí s vedomím, že musí vytvoriť niečo rovnako dobré ako predtým. Keď píšem pesničku, snažím sa, aby bola emotívna, aby niečo vyjadrovala, aby sa mi páčila. A je to aj vec kapely, ako sa piesne budú vyvíjať. Na začiatku väčšinou nevieme, aký bude konečný výsledok. Na prvom albume takáto spolupráca veľmi nefungovala. Tam boli veci viac-menej dané Teraz som mohol aj spoluaranžovať, viac spolutvoriť a do veľkej miery sa podieľať na tom, aké to celé bude.

Album Žijem ako viem sa štýlovo od prvého veľmi neodklonil. Je to cesta, ktorou sa chcete uberať?
Neviem, takto to skrátka vypálilo. Otázkou je, kto má aký vkus, komu sa čo páči a kto čo očakáva. Ja som zo všetkých stránok s tým, čo sme spravili, spokojný. Či je to práve "ten" štýl... ťažko povedať. Človek sa stále vyvíja a učí nové veci. V danom momente sme spravili tento album a v danom momente som s ním spokojný. Ako sa naň budem pozerať o päť rokov, neviem. Ale určite je autentickejší ako prvý album.

Máte plány preraziť aj za hranicami. To sa však dá iba s angličtinou. Na albume je však anglická pieseň iba jedna...
Pre náš trh musíme robiť slovenské pesničky. Ale máme skrytý plán - v priebehu nasledujúceho roka plánujeme nakrútiť niekoľko anglických piesní.

Koniec koncov, angličtina vám spevácky "sadne" viac...
Angličtina je veľmi spevný jazyk a pre mňa je úplne ideálny. Keby som mohol, spieval by som len po anglicky.

Prekvapilo alebo sklamalo vás niečo v slovenskom šoubiznise?
Vždy som chcel byť hudobníkom, ale nikdy som nerozoberal, "aké to tam v šoubiznise bude". Ale musím povedať, že zatiaľ sa všetci "kolegovia" tvária milo. Napríklad taký Richard Müller ma veľmi príjemne prekvapil.

Prečo väčšina z ostatných "superstaristov" podľa vás neuspela?
Je ťažké sa presadiť. Človek vyjde zo súťaže, a je slávny. Ale vlastne na základe ničoho. Len na základe toho, že odspieval zopár slávnych piesní. Tú slávu však treba nejako podporiť, inak začne upadať. A nie je jednoduché zorientovať sa v biznise, získať dobrého producenta, pesničky, hit, ktorý sa bude hrať v rádiách. Slávu treba vedieť utiahnuť. Ak to nevyjde, človek ide ku dnu. Veľa ich stroskotalo na tom, že nemali šťastie na producenta alebo ich niekto oklamal, alebo sa im nepodarilo urobiť pesničky, ktoré by slovenský poslucháč prijal. Je tam veľa vecí, ktoré musia v istý čas do seba zapadnúť, lebo inak sa to skončí.

Máte favoritov v aktuálnom ročníku?
Je tam viacero talentovaných ľudí, otázka je, kto sa ich potom ujme a čo budú spievať. To je to, čo ma zaujíma najviac.

Vy už ste v štádiu, že sa hudbou živíte...
Ja žijem z hudby a nerobím nič iné, len hrám.

A aj preto ste možno na novom albume zvolili opäť skôr popovejšiu, a teda istejšiu cestu...
Poviem vám príklad. Janka Kirschner vydala najkrajší album na svete...a čo sa stalo na Slovensku? Nie je ťažké spraviť niečo experimentálne, ťažké je to trafiť. Aby to bolo umenie, aby to vyhovovalo náročnému poslucháčovi a aby to bolo aj komerčné, ako to robí napríklad Sting. To je veľké umenie, ktoré zatiaľ asi nikto na Slovensku nezvládne. Naša hudobná tradícia je na to ešte príliš krátka...

01 - Modified: 2003-06-22 21:36:42 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 23. 6. 2003 02 - Modified: 2003-06-22 21:45:17 - Feat.: 0 - Title: Z únie si budeme môcť doviezť čokoľvek
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 16:49