StoryEditor

Drobničky

12.01.2003, 23:00

České deti čoraz častejšie v snahe ušetriť peniaze jazdia do školy autostopom. Na cestu do školy tak môžu deti podľa denníka Právo kruto doplatiť. Riziko násilia na deťoch sa ich počtom na cestách zväčšuje, pritom školáci z vidieka, ktorých sa také nebezpečenstvo týka najviac, bývajú vo vzťahu k dospelým ešte naivnejší ako mestské deti. O to skôr sa môžu stať obeťou. Deti v pubertálnom veku si navyše nedajú poradiť od rodičov a učiteľov. Majú pocit, že sa im nemôže nič stať. Klasické školské autobusy, ktoré sú známe z krajín Európskej únie (EÚ), v ČR neexistujú. V okolí Kladna dedinské školy, do ktorých cestujú deti z okolitých obcí, zápasia s nedostatkom autobusov. Deti chodia často domov pešo. Niekde školy prispôsobujú začiatok vyučovania cestovným poriadkom. Zriadenie školských autobusov je podľa Práva čoraz aktuálnejšie vzhľadom na koncentráciu výučby do väčších obcí. Problémom sú však peniaze. Ministerstvo školstva prevádzku škôl nefinancuje. Podľa niektorých by časť nákladov mali hradiť rodičia, podľa iných kraje, pod ktoré školy spadajú.
Silvestrovská noc bola v Štrasburgu a v Parížskej oblasti v porovnaní s minulými rokmi pokojnejšia. Napriek tomu podľa francúzskej polície v celej krajine v poslednej noci minulého roku zhorelo po úmyselne spôsobených požiaroch 379 automobilov. Oproti predchádzajúcemu roku, keď cez rovnakú noc zhorelo 388 vozidiel, je to mierne zníženie. Na prelome minulého a tohto roku sa podpaľovanie áut rozšírilo už na 60 departmentov a rozmohlo sa aj v stredne veľkých mestách, akým je napríklad Le Havre. Samotný Paríž akoby sa vymykal z celkového rámca, keď v ňom nepodpálili ani jedno auto.
Obvineniam z trestného činu podvodu čelí 37-ročný Púchovčan, ktorý si chcel privyrobiť na účet dvoch slovenských firiem. S majiteľom žilinskej firmy v máji 2002 uzavrel zmluvu o zapožičaní motorového vozidla, ktoré odviezol do Juhoslávie a tam ho predal. Na polícii však nahlásil krádež auta. O niekoľko dní neskôr použil ten istý scenár pri uzatváraní zmluvy s ďalšou firmou, tentoraz z Bratislavy. Aj druhé vozidlo predal v Juhoslávii. Podľa informácií z tlačového oddelenia ministerstva vnútra spôsobil obvinený Púchovčan obidvom firmám škodu za viac ako 600 000 korún. Prípadom sa zaoberá Justičná polícia Bratislava V.
(leo)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:21