StoryEditor

Muži v domácnosti i ženy-riaditeľky umierajú skôr

09.01.2003, 23:00

Muži v domácnosti, rozvedení, ženy v exekutíve a frustrované domáce panie, čiže každý, kto zastáva spoločensky netradičnú rolu, si tým môže poškodzovať zdravie.
Podľa najnovšej štúdie vplyvu zamestnania na dlhodobé zdravie prezentovanej na Asia Pacific Scientific Forum Americkej asociácie srdciarov, ľudia zastávajúci neprimerané pozície v práci či sociálne roly často trpia chorobami srdca a vysokou úmrtnosťou.
Na štúdii sa zúčastnilo 3 682 žien a mužov vo veku 18 -- 77 rokov. Odpovedali v dotazníku na otázky, ktoré sa týkali ich uspokojenia v práci a motivácie, ako aj náročnosti ich práce v súvislosti so zdravotnými problémami. Účastníci štúdie odpovedali aj na otázky o príjmoch, vzdelaní, počte detí, stave, zamestnaní, manželovi či manželke a želanom príjme.
Tím Elaine D. Eakerovej z Eaker Enterprises a profesorky klinickej neurológie Margaret Kellyovej-Hayesovej z Boston University School of Medicine sledoval účastníkov štúdie počas desiatich rokov po tom, čo vyplnili dotazník.
Pri analýze údajov brali do úvahy všetky faktory, ktoré by mohli viesť k odchýlkam vo výsledkoch ako napríklad vek, krvný tlak, hladina cholesterolu a "zlého" cholesterolu LDL, obezita, fajčenie a cukrovka.
Vedci zistili, že muži, ktorí sa väčšinu dospelosti považovali za manželov v domácnosti, mali v priebehu desaťročného trvania štúdie zvýšené riziko srdcových chorôb a úmrtia.
Slobodní muži, aj keď boli rozvedení, žili odlúčene či ovdoveli, mali trojnásobne vyššie riziko srdcového ochorenia ako ich ženatí kolegovia. Mužom s nízkym vzdelaním hrozila skorá smrť -- pravdepodobne pre náročnú fyzickú prácu. Predčasná smrť hrozila aj mužom s nízkymi príjmami.
Ženy v riadiacich pozíciách majú trojnásobné riziko vzniku srdcového ochorenia ako ženy v menej náročných povolaniach. Ženám, ktoré často menili zamestnanie, s čím súvisí množstvo stresu, tiež hrozí srdcové ochorenie.
Ženy v domácnosti často umierajú skoro -- najmä ak majú pocit, že nie sú schopné dosiahnuť svoj finančný potenciál, čo vedie k frustrácii a ďalším faktorom zhoršujúcim zdravie.
Muži v zamestnaní s veľkou prestížou, napríklad lekári, právnici, učitelia, architekti a inžinieri, sú vystavení oveľa nižšiemu riziku vzniku ochorenia srdca a smrti ako v iných zamestnaniach. Najmenej sú predčasnou smrťou ohrození farmári, uzatvárajú vedci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:35