StoryEditor

Štát zaplatí zhruba 150 vysokoškolským študentom čiastočné štúdium v zahraničí

10.05.2006, 16:47
Autor:
TASRTASR

Štát zaplatí približne 150 vysokoškolským študentom a doktorandom čiastočné štúdium v zahraničí. Na štipendiá vynaloží v tomto roku 22,4 milióna korún. Štipendijné programy dnes predstavil minister financií Ivan Mikloš a minister školstva László Szigeti.
Program podpory študentov, doktorandov a vedeckých pracovníkov schválila vláda 29. marca tohto roku v rámci realizácie akčných plánov programu Minerva. Ministerstvo školstva následne pripravilo dva štipendijné programy - Národný štipendijný program na podporu mobilít a Štipendium M. R. Štefánika.
Prvý program môžu využiť študenti a doktorandi slovenských vysokých škôl na štúdium na zahraničných školách a výskumných pracoviskách v rozsahu najviac jeden rok. Výška štipendia sa pohybuje podľa krajiny od 200 do 500 eur mesačne. Vysokoškolskí pedagógovia a výskumní pracovníci môžu v rámci tohto programu požiadať o cestovné granty na výskumné alebo študijné pobyty mimo Slovenska.
Štefánikovo štipendium dostanú slovenskí občania prijatí na prestížne zahraničné univerzity, ak sa zaviažu pracovať po skončení štúdia dva roky na riadiacej pozícii v štátnej správe. Štát im v takom prípade preplatí poplatky za štúdium aj životné náklady v zahraničí. Program je určený ročne približne piatim postgradualistom práva, verejnej správy, ekonómie, sociológie alebo manažmentu.
V budúcom roku bude štátny rozpočet dotovať oba štipendijné programy celkovou sumou 54,7 milióna korún, ktoré by mali vystačiť zhruba pre tri stovky žiadateľov. Oba programy bude spravovať Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA). Žiadosti o štipendium treba predložiť na jej adresu najneskôr do 15. júna 2006, pre štipendiá na pobyty v letnom semestri budúceho školského roku najneskôr do 15. novembra 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 18:15