StoryEditor

ÚS priznal za zbytočné prieťahy matke Ľudmily Cervanovej 650 tisíc Sk

14.09.2006, 18:23
Autor:
TASRTASR

Za neospravedlniteľné a netolerovateľné považuje Ústavný súd SR fakt, že ani po tridsiatich rokoch od vraždy piešťanskej medičky Ľudmily Cervanovej nie je v tejto veci ukončené súdne konanie.
Konštatoval to dnes I. senát ÚS, ktorý na neverejnom zasadnutí prerokoval ústavnú sťažnosť matky zavraždenej Margaréty Cervanovej. Rozhodol, že Krajský súd v Bratislave a Najvyšší súd SR porušili jej základné právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, respektíve v primeranej lehote. Ako finančné zadosťučinenie jej priznal dosiaľ najvyššiu sumu v histórii ústavného súdu, a to 650 tisíc korún.
Ako ďalej TASR informoval predseda I. senátu Lajos Mészáros, ÚS v náleze zdôraznil, že podobná neúmerná zdĺhavosť predmetných konaní pred všeobecnými súdmi už v princípe predlžuje stav právnej neistoty poškodenej do takej miery, že sa jej právo na súdnu ochranu stáva iluzórnym a teda ho ohrozuje vo svojej podstate.
Ľudmilu Cervanovú našli mŕtvu 14. júla 1976 v potoku Čierna voda neďaleko obce Kráľová pri Senci. Kauza dodnes nie je právoplatne skončená.
Súdnymi prieťahmi v tomto prípade sa už pred tromi rokmi zaoberal II. senát ÚS. Sťažnosť vtedy podali siedmi muži, ktorí boli za vraždu Cervanovej v roku 1982 odsúdení spolu na 110 rokov väzenia. Za neprimerane dlho trvajúci považovali obnovený proces, o ktorom z dôvodov porušenia zákona v ich neprospech rozhodol ešte v roku 1990 Najvyšší súd bývalej ČSFR. Na bratislavskom krajskom súde do podania ich sťažnosti trval takmer 13 rokov. Ústavný súd 12. novembra 2003 rozhodol, že Krajský súd v Bratislave porušil ich právo a za zbytočné prieťahy musí im vyplatiť spolu 2 300 000 korún. ÚS pritom konštatoval, že od obnovenia trestného konania 19. októbra 1990 KS nielenže vo veci nerozhodol, ale ani neustálil skutkový stav nevyhnutný pre vydanie konečného rozhodnutia. "Naopak, svojou neefektívnou činnosťou a nečinnosťou spôsobil prieťahy takmer v dvoch tretinách celého trvania konania," uvádza sa v odôvodnení vtedajšieho nálezu. Už vtedy išlo o mimoriadne vysoké finančné zadosťučinenie, ktoré predstavovalo po 300 tisíc pre šiestich a 500 tisíc pre siedmeho obžalovaného. V jeho prípade bral ÚS do úvahy aj psychicky podlomené zdravie, ktorého príčinou mohlo byť tiež dlhotrvajúce súdne konanie.
Matka zavraždenej študentky, ktorá je v konaní poškodenou, vo svojej ústavnej sťažnosti okrem iného uviedla, že psychickú ujmu jej nespôsobuje iba dodnes neskončené súdne konanie. Mimoriadna dĺžka v spojení s ďalšími okolnosťami mali tiež za následok, že už tridsať rokov čelí otázkam priateľov, známych či novinárov. Televízne príspevky i novinové články sa dajú počítať na tisíce a o prípade bol nakrútený aj celovečerný film. Neustále otváranie kauzy súdom pritom opakovane vyvoláva záujem médií. Pre ňu je však každý článok či fotografia z miesta činu bolestnou záležitosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:00