StoryEditor

Vláda: Posúdi návrh na odvolanie šéfa ÚDZS Gajdoša, navrhuje menovať Demoviča

22.01.2007, 15:34
Autor:
TASRTASR

Odvolaním Jána Gajdoša z funkcie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa bude zaoberať vláda SR v stredu 24. januára. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič tak urobil, ako sa píše v návrhu "vzhľadom na výsledky činnosti úradu s prihliadnutím na súčasný stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva Slovenskej republiky".
Zároveň do tejto funkcie navrhuje vymenovať Richarda Demoviča, ktorý v súčasnosti pôsobí na ÚDZS ako riaditeľ sekcie dohľadu nad nákupom zdravotnej starostlivosti.
Vláda má možnosť odvolať predsedu ÚDZS na návrh ministra zdravotníctva aj z iných dôvodov ako doteraz od 15. januára, keď nadobudla účinnosť novela zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou.
Podľa pôvodnej právnej úpravy vláda mala možnosť odvolávať šéfa úradu len v presne vymedzených prípadoch. Išlo o situáciu, ak ho právoplatne odsúdili za úmyselný trestný čin alebo trestný čin a súd nerozhodol o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody. Druhou možnosťou je, že ho právoplatne zbavili spôsobilosti na právne úkony, alebo mu jeho spôsobilosť obmedzili. K odvolaniu mohlo dôjsť aj v prípade, ak začal vykonávať povolanie alebo funkciu nezlučiteľnú s funkciou predsedu úradu. Novela rozšírila možnosti vlády na odvolanie šéfa ÚDZS.
Jána Gajdoša do funkcie menovala vláda Mikuláša Dzurindu a úrad vedie od 1. apríla 2005. Ten novelu označil za jasný dôkaz tendencie mocensky a politicky ovládnuť jediný nezávislý regulačný úrad v zdravotníctve.
Koalícia podľa premiéra Roberta Fica minulý týždeň na koaličnej rade o jeho nástupcovi nehovorila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:55