StoryEditor

Po marcovom zatmení Slnka možno budeme v máji pozorovať jasnú kométu

08.03.2006, 14:27
Autor:
TASRTASR
Po marcovom zatmení Slnka by sme mali v máji sledovať návrat kométy, ktorá bude zaujímavá nielen tesným preletom okolo Zeme, ale najmä štiepením svojho kometárneho jadra, čo môže významne ovplyvniť jej jasnosť.

Po marcovom zatmení Slnka by sme mali v máji sledovať návrat kométy s pomenovaním 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Meno dostala po dvojici astronómov z observatória v nemeckom Hamburgu, ktorí ju objavili 2. mája 1930. K Zemi sa vracia každých 5,4 roka.
"Jej tohtoročný návrat bude výnimočný tým, že sa priblíži na vzdialenosť 11,5 milióna km. Prejde dokonca bližšie k Zemi než kométa C/1996 B2 (Hyakutake) na jar 1996," informoval TASR Marek Husarik z observatória na Skalnatom plese.
Podľa neho je kométa 73P/Schwassmann-Wachmann 3 zaujímavá nielen tesným preletom okolo Zeme, ale najmä štiepením svojho kometárneho jadra, čo môže významne ovplyvniť jej jasnosť.
"Pravdepodobne najzaujímavejší bol jej návrat v roku 1995, kedy sa najskôr výrazne zjasnila a o niekoľko mesiacov astronómovia zaznamenali až tri jadrá. Tieto fragmenty boli pozorované do roku 1996 a potom niektoré z nich opäť v rokoch 2000 a 2001. "Tohto roku máme šancu uvidieť známe fragmenty jadra, ale aj prípadnú novú fragmentáciu," priblížil výnimočnosť úkazu Husarik. Súčasne však pripomenul, že pri kométach nemožno vopred predpovedať jasnosť, osobitne nie u tých, ktoré sa rozpadávajú.
"Možno však predpokladať, že kométu budeme môcť sledovať aj voľným okom z miest, kde nebudeme rušení svetlom," uviedol astronóm. Dodal, že pozorovateľná by mala byť od polovice apríla krátko po zotmení v Severnej korune. Najbližie k Zemi bude 12. mája a potom začne jej jasnosť pozvoľna klesať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:17