StoryEditor

Priame zákazky? Rezorty už rozdelili miliardu korún

04.04.2005, 00:00
K lukratívnym štátnym zákazkám sa firmy dostávajú priamym zadaním -- takéto obchádzanie verejnej súťaže využívajú štátne inštitúcie čoraz častejšie. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie si iba v roku 2005 takouto formou vybrali až tri štvrtiny dodávateľov. Len za ostatné štyri mesiace takto preinvestovali vyše miliardy korún.

Viac ako 400 miliónov korún. Toľko dostane od rezortu financií spoločnosť Hewlett Packard za dodávku softvérových produktov pre systém Štátnej pokladnice. "Tieto služby nadväzujú na zmluvu z roku 2002 na dodávku informačného systému. Zmluva bola podpísaná na päť rokov a uvedená suma predstavuje finančný rámec služieb poskytovaných dodávateľom na toto obdobie," spresnila pre HN Patrícia Malecová-Šepitková z tlačového odboru ministerstva. K lukratívnej zákazke sa firma dostala priamym zadaním - takéto obchádzanie verejnej súťaže využívajú štátne inštitúcie čoraz častejšie. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) si iba v roku 2005 takouto formou vybrali až tri štvrtiny dodávateľov. Len za ostatné štyri mesiace takto preinvestovali vyše miliardy korún.
Tieň korupcie
Experti pritom varujú - priame zadanie (tzv. rokovacie konanie bez zverejnenia) je síce zákonný, ale najmenej transparentný spôsob verejného obstarávania. "Je to problém, ktorý musíme riešiť," vyhlásil pre HN podpredseda ÚVO Rudolf Kulman. Ako dodáva - obstarávatelia volia priame zadania často neoprávnene. Podobné skúsenosti má aj NKÚ. Podľa hovorcu úradu Milana Benkovského rezorty túto metódu často zneužívajú. To však nie je všetko - štát prichádza aj o stovky miliónov Sk. "Ministerstvá, ale aj iné organizácie, sa totiž oberajú o šancu vybrať si najlepšiu ponuku v konkurenčnom prostredí verejnej súťaže," vysvetľuje Peter Kunder z Aliancie Fair-Play. V pozadí sa črtá aj iné riziko. "Korupcia sa objaví všade tam, kde má priestor a pri takejto netransparentnej metóde získava obrovské možnosti."
Bavoráky, zbrane a... ovocie
Ministerstvá zdôvodňujú rokovacie konanie bez zverejnenia rozlične: Pokračovanie v rámcových zmluvách, časová tieseň alebo to, že konkrétnu službu, resp. tovar, môže dodať iba konkrétna firma. Rekordmanom v počte priamych zadaní je ministerstvo vnútra - takto zabezpečovali nielen autá a zbrane, ale aj ovocie, zeleninu či rýchlovarné konvice. Všetko v dôsledku "časovej tiesne". V prípade ovocia a zeleniny vypovedal zmluvu zase dodávateľ. "Ministerstvo vypísalo nové výberové konanie a priame zadanie využilo len do uzavretia zmluvy z verejnej súťaže," povedal Marek Mišečka z rezortu vnútra. Kvôli summitu Bush - Putin zase nakúpili bez verejnej súťaže nové luxusné autá (BMW a Mercedesy) za vyše 70 miliónov Sk. Sporným nákupom ďalších služobných áut (kauza Oply - pozn. red.) sa dokonca začal zaoberať aj Úrad boja proti korupcii pod vedením Jozefa Šáteka. Krátko po jeho odchode bol vyšetrovací spis uložený ad acta. Dôvod? Žiadny trestný čin sa nestal.
Prísnejší zákon
ÚVO chce sprísniť obchádzanie verejnej súťaže prostredníctvom nového zákona o verejnom obstarávaní. Podľa Kulmana firmy budú musieť ešte 14 dní pred podpisom zmluvy informovať úrad o tom, kto súťaž vyhral. "Doteraz sa objavovali oznámenia len dodatočne, a to až do 48 dní po podpise zmluvy, keď už bolo neskoro." Priame zadania často vyplývali z pokračovania v rámcových zmluvách. "Rezort uzavrel takúto zmluvu s firmou a potom sa podľa nej napríklad nakupovali autá tri, štyri či viackrát, a to niekoľko rokov za sebou," poznamenal podpredseda ÚVO. Nový zákon preto mieni obmedziť platnosť rámcových zmlúv na štyri roky. Posilní sa aj osobná zodpovednosť za verejné obstarávanie. Ak sa teda úradník rozhodne pre priame zadanie neoprávnene, príde o osvedčenie. "Tým stratia kvalifikáciu, a tak aj prácu." Podmienky na priame zákazky sa snažili sprísniť aj poslanci. NR SR ho však zmietla zo stola.

Priame zadania

- verejnou súťažou si rezorty vybrali 48 dodávateľov
- priamym zadaním si vybrali 154 dodávateľov
- ministerstvo vnútra: 93
- ministerstvo obrany: 29
- ministerstvo školstva: 13
- ministerstvo financií: 6
- ministerstvo zahraničných vecí: 4
- ministerstvo hospodárstva: 3
- ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny: 2
- ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií: 1
- ministerstvo životného prostredia: 1
- ministerstvo kultúry: 0
- ministerstvo spravodlivosti: 0
- ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja: 0
(Zdroj: Vestník ÚVO, 2005))
Poznámka: Vo vestníku verejného obstarávania boli v roku 2005 uverejnené i oznámenia o výsledku verejných obstarávaní, ktorých výsledok, zmluvy - boli uzatvorené ešte v roku 2004. Oznámenie môže odoslať obstarávateľ do 48 dní od uzatvorenia zmluvy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:35