StoryEditor

Fínsko nepredĺži obmedzenie pracovného trhu

21.11.2005, 16:54
Autor:
TASRTASR
Fínsko od 1. mája 2006 otvorí svoj pracovný trh občanom nových členských krajín Európskej únie, vrátane Slovenska. Informoval o tom predseda výboru fínskeho parlamentu pre európske záležitosti Jari Vilén na stretnutí so šéfom eurovýboru NR SR Tiborom Mikušom.

Fínsko od 1. mája 2006 otvorí svoj pracovný trh občanom nových členských krajín Európskej únie, vrátane Slovenska.
Informoval o tom predseda výboru fínskeho parlamentu pre európske záležitosti Jari Vilén na stretnutí so šéfom eurovýboru NR SR Tiborom Mikušom počas dnešnej návštevy Bratislavy.
Fínsko tak nepredĺži dvojročné prechodné obdobie obmedzujúce prístup na národný trh práce, pre ktoré sa rozhodlo od 1. mája 2004 spolu s ďalšími 13 starými členskými krajinami EÚ. Prechodné obdobie prinieslo podľa predsedu výboru pre záležitosti EÚ fínskeho parlamentu viac problémov ako výhod.
Na rokovaní členov oboch výborov rezonovala tiež téma budúcnosti európskej ústavnej zmluvy, príčiny jej doterajšieho neúspechu a ďalšie rozširovanie únie. Fínsko ako budúca predsednícka krajina v roku 2006 sa chce sústrediť na riešenie vnútorných záležitostí, oblasť spravodlivosti, tzv. haagsky program a posilnenie vzťahov EÚ s Ruskom.
Tibor Mikuš pre TASR ďalej uviedol, že na stretnutí konštatoval podobnosť postavenia a právomocí oboch výborov. Fínskych poslancov tiež oboznámil o otázkach, ktoré sú na Slovensku v centre politického a spoločenského záujmu ako je voľný pohyb osôb, Schengen, finančná perspektíva EÚ na budúce roky, zavedenie eura, zamestnanosť, rozvoj vidieka, potreby poľnohospodárstva, či lisabonská agenda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:21