StoryEditor

Poisťovne: neplatičov čakajú pokuty

11.07.2005, 00:00
Zdravotné poisťovne evidujú pohľadávky za viac než 25 miliárd korún. Od júla majú povinnosť nahlasovať oneskorenie platieb poistného alebo platby v nesprávnej výške Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zdravotné poisťovne evidujú pohľadávky za viac než 25 miliárd korún. Od júla majú povinnosť nahlasovať oneskorenie platieb poistného alebo platby v nesprávnej výške Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Zoznamy neplatičov chce úrad využívať pri ukladaní pokút platiteľom poistného i samotným poistencom. Verejnosť sa má dozvedieť mená neplatičov až začiatkom budúceho roka. "Občania však budú môcť už teraz do zoznamov nahliadať po splnení náležitostí stanovených zákonom o ochrane osobných údajov," upozorňuje hovorkyňa ÚDZS Radoslava Miklášová. Nebude tak problém už dnes si zistiť, či za občana zamestnávateľ odvádza peniaze za zdravotné poistenie.
Povinnosť nahlasovať neplatičov sa zatiaľ týka len tých poisťovní, ktoré sa už transformovali na akciové spoločnosti - teda Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP). Ďalšia z poisťovní, Chemická zdravotná poisťovňa Apollo, by sa mala transformovať v septembri a zvyšné dve - Vzájomná zdravotná poisťovňa Dôvera a Sideria-Istota až v októbri. "Údaje odošleme úradu až na konci júla, vzhľadom na to, že sme akciovkou od júna," uviedol hovorca SZP Dušan Zaťko. Vo VšZP majú čas nahlásiť neplatičov do konca augusta. Neplatiči zdravotného poistenia majú teda minimálne mesiac na to, aby odstránili nedostatky a vyhli sa tak pokutám. VšZP pritom eviduje pohľadávky za 18 miliárd, SZP za 1,7 miliardy korún.

Sankcie pre neplatičov zdravotného poistenia
- za neodvedenie preddavku na poistné - poisťovňa si môže žiadať úrok z omeškania (2,5-násobok základnej úrokovej sadzby NBS)
- za neodvedenie nedoplatku z ročného zúčtovania - pokutu do výšky 5-tisíc korún poistencovi a až do výšky 100-tisíc korún platiteľovi poistného
- za neodvedenie poistného včas a v riadnej výške - poisťovňa môže udeliť pokutu platiteľovi poistného až do výšky 100-tisíc korún
- pokutu možno uložiť do jedného, najneskôr však do troch rokov
- pri opakovanom porušení tej istej povinnosti (v rozmedzí dvoch rokov) môže úrad pokutu zdvojnásobiť
Zdroj: zákon o zdravotnom poistení

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:52