StoryEditor

Košická Botanická záhrada potrebuje peniaze na skleníky

18.01.2006, 12:02

Košická Botanická záhrada potrebuje získať 50 až 60 miliónov korún na generálnu rekonštrukciu skleníkov, ktoré boli postavené v roku 1958. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Sergej Mochnacký, "musíme nájsť nejaké riešenie skôr, než sa zrútia konštrukcie skleníkov. Máme obavy, aby sa nestalo nejaké nešťastie."
Botanická záhrada bola založená v roku 1950 a je vedeckým a pedagogickým pracoviskom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Rozlohou 30 ha patrí k najväčším vo východnej Európe. Má najväčší fytogenofond -- takmer 4 600 druhov rastlín z celého sveta, pričom mnohé z nich sú zapísané v červenej knihe rastlín ohrozených vyhynutím. Expozičné skleníky s tropickou a subtropickou flórou majú rozlohu 3 500 štvorcových metrov. Vo vyhradenom čase je celoročne prístupná aj širokej verejnosti.
Skleník treba rekonštruovať nielen pre vek oceľových konštrukcií, ale aj preto, že tepelné straty sa v nich pohybujú okolo 40 percent. Univerzita, ale ani ministerstvo školstva prostriedky na rekonštrukciu podľa Mochnackého nemajú. "Získanie zdrojov na rekonštrukciu z fondov EÚ je problematické, lebo sme rozpočtovou organizáciou. Máme však zámer spoločne s Košickým samosprávnym krajom pripraviť projekt, ktorým by sme sa uchádzali o prostriedky z eurofondov. Verím, že aj nové vedenie KSK bude naklonené tejto myšlienke," povedal Mochnacký.
V minulom roku dosiahla záhrada vyrovnané hospodárenie. Pomohla jej novelizácia zákona o vysokých školách. K dobrému hospodáreniu prispeli aj racionalizačné opatrenia, ako napríklad vybudovanie vlastného zdroja vody, vlastnej kotolne, ale aj redukcia počtu zamestnancov. Kým v minulosti ich tu pracovalo 68, od 90. roku dodnes ich stav klesol na 30 ľudí. Ročné náklady na prevádzku sa pohybujú okolo 12 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:20