StoryEditor

Slovenský rozhlas pripravuje úsporný projekt pre vysielanie do zahraničia

12.01.2006, 12:10

Slovenský rozhlas (SRo) zastaví v najbližších mesiacoch, možno už v prvom štvrťroku, svoje vysielanie do zahraničia na krátkych vlnách na Rádiu Slovakia International. Agentúre SITA to potvrdila ekonomická riaditeľka a štatutárna zástupkyňa SRo Hilda Gajdošová. Ako konštatovala, vedenie rozhlasu nemá inú možnosť, v štátnom rozpočte na rok 2006 totiž poslanci parlamentu neschválili šiestemu okruhu SRo - Radiu Slovakia International dotáciu. "Štát prestal financovať toto vysielanie, no pritom ide o štátnu objednávku," upozornila. Táto služba zároveň vyplýva verejnoprávnemu rozhlasu zo zákona. Rozhlas preto chce zastaviť len vysielanie na krátkych vlnách, o čom už podľa Gajdošovej rokujú s Rádiokomunikáciami, ktoré patria spoločnosti Slovak Telecom. Rozhlas im dlhuje približne 182 miliónov korún. Z úsporných dôvodov zaniká aj španielska redakcia. Ostáva vysielanie o Slovensku vo francúzštine, ruštine, nemčine a v anglickom jazyku.
SRo zároveň pripravuje nový projekt vysielania do zahraničia založený na vysielaní cez satelit a internet. "Krajania budú môcť počúvať všetky okruhy SRo v slovenskom jazyku cez internet," doplnila Gajdošová. Nový projekt ušetrí rozhlasu približne 35 miliónov. SRo dnes podľa Gajdošovej zaplatí len za prevádzku krátkych vĺn ročne približne 32 miliónov korún a celkové ročné náklady na vysielanie do zahraničia sú približne 55 miliónov korún. Súhrnné náklady na nový projekt by však mali byť približne 20 miliónov korún. Aj túto sumu by podľa Gajdošovej mal zaplatiť štát a vedenie SRo chce o tom rokovať. Vláda rozhlasu na konci roka schválila desaťmiliónovú dotáciu na zahraničné vysielanie, to však jeho náklady nepokrýva.
Zahraničné vysielanie na krátkych vlnách začal SRo v januári 1993. Najprv vysielal pre zahraničných Slovákov, neskôr začal vysielať o Slovensku aj v cudzích jazykoch. Vysielanie si objednával a platil štát.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:47