StoryEditor

Košický VÚC sa chce niektorých vedúcich odborov zbaviť organizačnými zmenami

02.02.2006, 17:35
Autor:
TASRTASR

Návrh novej organizačnej štruktúry Úradu Košického samosprávneho kraja počíta s navýšením pracovníkov, rozdeľovaním, zlučovaním i vytvorením nových odborov. Predseda KSK Zdenko Trebuľa nepriamo potvrdil, že organizačnými zmenami chce dosiahnuť predovšetkým zmenu na postoch vedúcich odborov, ktorých nevie odvolať.
O novej organizačnej štruktúre budú rozhodovať 6. februára poslanci Zastupiteľstva KSK. Oproti pôvodnej sa počet zamestnancov Úradu KSK zvýši zo 158 na 174. Posilnený bude napríklad Útvar hlavného kontrolóra a vzhľadom na prechod ďalších kompetencií a pokračujúce legislatívne zmeny vznikne nový právny odbor.
Komplikovanejšie vedenie úradu vysvetľovalo rozdelenie odboru investícií a správy majetku a naopak zlučovanie sociálnych vecí so zdravotníctvom a odboru kultúry so školstvom.
Riaditeľka úradu Rozália Múdra tvrdí, že nový model bude funkčnejší a zabezpečí lepšie využívanie majetku a finančných prostriedkov. Očakáva, že zmeny prinesú do čela zlúčených odborov predovšetkým dobrých manažérov.
Faktom ale je, že vo vedení terajších odborov kultúry, sociálnych vecí, zdravotníctva, investícií a správy majetku sú vedúci, ktorých sa chce nové vedenie KSK zbaviť. Návrhy nových zmlúv, ktoré sú jediným spôsobom ako ich dohodou "stiahnuť" z riadiacej funkcie, ale dosiaľ neakceptovali. Druhou možnosťou sú organizačné zmeny, ktoré umožnia na novovytvorené miesta vypísať výberové konanie.
Predseda KSK tvrdí, že je neobvyklé, aby riadiaci pracovníci mali v zmluvách uvedené funkcie. "Možnosť, aby zodpovední, teda predseda a riaditeľka úradu v prípade nespokojnosti s prácou alebo inými pohľadmi na vec mohli riešiť personálne veci tu žiadna nie je," uviedol Trebuľa, pričom ubezpečil, že k plošným výmenám dochádzať nebude.
Z desiatich vedúcich odborov, ktorí pôsobili v predchádzajúcom volebnom období, chce nové vedenie vymeniť šiestich. Doteraz sa na zmene pracovnej náplne dohodli s dvoma.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:39