StoryEditor

Kubiš: Zahraničnopolitická orientácia SR sa nemení

18.01.2007, 09:31
Autor:
TASRTASR

ahraničnopolitická orientácia SR sa nemení, čo platí aj v súvislosti s postojom našej krajiny ku Kube. Povedal to dnes pred poslancami Zahraničného výboru NR SR šéf diplomacie Ján Kubiš (Smer-SD), ktorý im predstavil aktuálne výzvy zahraničnej politiky SR.
Opozícia počas diskusie kritizovala zahraničné cesty premiéra Roberta Fica do Líbye, Venezuely i to, že bol na recepcii na kubánskom veľvyslanectve. "Opoziční poslanci hovorili o dvoch, troch krajinách, kde sa vraj plánuje cesta. Spomínali Venezuelu, čo som hneď im vysvetlil. A pokiaľ ide iné cesty a chceli vyvodzovať z toho zmenu orientácie, tak som im prečítal zoznam minuloročných premiérových ciest, ktoré nezaregistrovali. A je mi to ľúto," povedal novinárom po rokovaní výboru Kubiš. Podľa jeho slov netreba z jednej návštevy, respektíve z pripravovaných vyvodzovať ďalekosiahle závery o zmene zahraničnopolitickej orientácie krajiny a bude na to čas. "Potvrdil som, že je to určitá interpretácia a nezakladá sa na skutočnosti," poznamenal minister. Nemá informácie o tom, že by bolo zahraničie znepokojené Ficovým výberom ciest, na čo počas rozpravy poukázal Pál Csáky (SMK). "Neviem odkiaľ má tieto informácie o znepokojení zahraničia. A to sa rozprávam s predstaviteľmi cudzích štátov akreditovaných na Slovensku. Netreba vydávať želané za skutočnosť," zdôraznil Kubiš.
Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) ani po Kubišovom vysvetlení nerozumie krokom predsedu vlády, považuje ich za hanbu a poškodzujúce SR. "Keď sa na titulných stranách denníkov objavujú správy, že predseda vlády chodí na kubánske recepcie, o niekoľko hodín to vedia aj v Európe a vo svete. Nedostali sme vysvetlenie, prečo takéto zlé kroky. Chceli sme presadiť uznesenie, aby vystúpil v pléne a vysvetlil to. Koalícia potvrdila, že sa takejto rozpravy bojí," konštatoval Dzurinda. Podľa neho netreba podceňovať udalosti posledných dní, považuje to za istý rukopis a nie náhodu. "Keď sa tretí najvyšší ústavní činiteľ vyhne lídrovi bieloruskej opozície, nemá čas na partnerov na Európskej rade, nudí sa tam, ale na strane druhej Líbya, Venezuela, Kuba a Čína. Všimli sme si, že nemecká kancelárka po ustanovení do funkcie ako prvú krajinu navštívila USA. Rozumel som tomu, ale týmto excesom nerozumiem a som znepokojený," konštatoval Dzurinda.
Kubiš poslancom ešte spomenul, že v tomto roku rezort diplomacie pripraví zákon o zahraničnej službe a mala by sa vytvoriť agentúra pre zahraničnú pomoc. V súvislosti s Kosovom povedal, že pre SR neexistuje dobré riešenie a tento postoj bude prezentovať až po predložení návrhov na riešenie situácie v tejto juhosrbskej provincii od osobitného vyslanca OSN Marttiho Ahtisaariho.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 13:34