StoryEditor

Prezident Gašparovič zvažuje verejné vystúpenie pred parlamentnými voľbami

06.06.2006, 13:13
Autor:
TASRTASR

Verejné vystúpenie pred júnovými parlamentnými voľbami zvažuje prezident Ivan Gašparovič. Definitívne rozhodnutie, či sa obráti na národ, však prijme až na základe predvolebných prieskumov voličskej účasti.
"Ak budem vystupovať, tak len preto, aby som občanov v dobrej vôli požiadal, aby sa zúčastnili volieb," uviedol Gašparovič v exkluzívnom rozhovore pre TASR. Prezident sa domnieva, že ľudia by k voľbám nemali byť ľahostajní, pretože rozhodujú o sebe a volebné právo sčasti považuje aj za povinnosť. "Najmä mladých ľudí by som prosil, keby si to uvedomili, že pre seba vytvárajú budúcnosť," upozornil prezident. "Môže sa stať aj to, že nikto na volebnom lístku žiadnej politickej strany mi nevyhovuje, ale napriek tomu by som išiel a by som prezentoval tento názor," dodal.
Pred parlamentnými voľbami v roku 1998 predseda Národnej rady SR Ivan Gašparovič disponujúci v tom čase niektorými právomocami prezidenta vystúpil počas volebného moratória v Slovenskej televízii. Vtedajšia dvojka na kandidátke HZDS vyzvala občanov, aby sa pri rozhodovaní vo volebnej miestnosti porozprávali "najmä so svojím srdcom". Slogan "voľte srdcom" malo v predvolebnej kampani na svojich billboardoch HZDS. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie SR (RRTV) uložila STV za odvysielanie príhovoru pokutu milión korún a povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona.
Pred prezidentskými voľbami v máji roku 1999 oslovil občanov z obrazovky verejnoprávnej televízie premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý v tom čase disponoval niektorými kompetenciami hlavy štátu. Takisto počas moratória pred druhým kolom volieb s kandidátmi Rudolfom Schusterom a Vladimírom Mečiarom poprosil Dzurinda občanov, aby nepodľahli pekne znejúcim, ale nezodpovedným rečiam tých, ktorí Slovensko doviedli na okraj hospodárskeho kolapsu a na okraj záujmu civilizovaného sveta. RRTV za odvysielanie príhovoru udelila STV pokutu milión korún a povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona.
Pred parlamentnými voľbami v roku 2002 vystúpil v STV a SRo vtedajší prezident Rudolf Schuster a vyzval slovenských voličov na účasť. Nadchádzajúce voľby označil za najdôležitejšie od roku 1990, pretože mali vyjadriť podporu integrácii Slovenska do Európskej únie a NATO. Vystúpenie odvysielali verejnoprávne médiá ešte pred začiatkom 48-hodinového moratória. V máji 2004 parlament prijal nový volebný zákon, ktorý volebné moratórium zrušil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:44