StoryEditor

Lacnejšie poplatky pre postihnutých

16.02.2005, 23:00
Nie dvadsať, ale už len desať korún. Toľko budú od nasledujúceho mesiaca platiť za recept v lekárni zdravotne postihnutí. Rozhodla o tom včera vláda, keď schválila nariadenie ministerstva zdravotníctva.

Od januára totiž zdravotne postihnutí platili v lekárňach za recept plnú sumu, teda dvadsať korún, kým dovtedy boli od poplatkov oslobodení úplne. Novela nariadenia ich tiež úplne oslobodzuje od platieb za recept, na ktorý si vyberajú očkovaciu látku. V roku 2004 lekárne na Slovensku prijali približne 40,5 milióna predpísaných receptov. Sociálna poisťovňa pritom eviduje približne 170-tisíc osôb, ktoré sú držiteľmi preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím. Pri priemernom počte 7,5 receptu na obyvateľa, podľa ministerstva zdravotníctva, bude znamenať zavedenie desaťkorunovej platby pre štát ďalších približne 9,6 milióna Sk ročne.
V súvislosti s platbami za recepty však rieši ministerstvo zdravotníctva aj iný problém. Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor verejne podporil lekárov, ktorí vyberajú poplatky za vypísanie receptu v ambulancii. "Je to však v príkrom rozpore so zákonom. Budeme tvrdo postihovať každého lekára, ktorý za toto poplatok vyberie," vyhlásil pre HN minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Zároveň sa zruší v zákone aj kód, ktorý je určený pre opakované vypísanie receptu. "Niektorí lekári sa domnievajú, že vypísaním receptu splnili zákonom danú podmienku, že dávajú recept na elektronické spracovanie pre zdravotnú poisťovňu, to však môže urobiť len lekárnik," zdôraznil Zajac. Sťažnosti na platby v zdravotníctve rieši Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Občania sa na nás obracajú, ak majú pocit, že platia viac, ako by mali," potvrdil riaditeľ kancelárie úradu Mário Mikloši. Podnety na nesprávne vyberanie poplatkov tvoria podľa ich štatistík zhruba tretinu z celkového počtu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:21