StoryEditor

Americká Veža slobody bude zdôrazňovať pocit bezpečia

06.09.2006, 18:25
Autor:
SITASITA

V pondelok 11. septembra si svet pripomenie 5. výročie teroristických útokov na Svetové obchodné centrum (WTC), ktoré do roku 2011 nahradí Veža slobody (Freedom Tower). Veža bude merať 541 metrov a predpokladá sa, že tvorcovia železobetónového obra budú klásť najvyšší dôraz na bezpečnosť a ochranu ľudí v budove a v jej okolí.
V hornej časti veže sa bude nachádzať zariadenie, ktoré bude minimalizovať znečistenie vo vnútri a zároveň obsahovať chemicko-biologický filtračný systém. Nižšie bude nainštalované ústredné vertikálne jadro, ktorého súčasťou budú ďalšie bezpečnostné prvky, ako napríklad vodotesné výťahy, tlakové schody použiteľné v prípade náhlej evakuácie, či oddelené schodištia pre záchranárov. V jadre budú zabudované komunikačné káble, šachta s rozvodmi, vodné potrubie, ako aj výťahy a schodištia.
V dolnej časti budovy má byť umiestnená mnohovrstvová presklená stena, ktorá bude stavbu chrániť pred explóziami. Bezpečnosť ľudí vo vnútri Veže slobody má zabezpečiť aj viacero únikových východov, filtračné zariadenia a iné prvky.
Veža slobody bude stáť na severozápadnom výbežku miesta, kde kedysi stálo WTC medzi Vesey Street, West Street a Fulton Street. Druhá z ulíc patrí k hlavným dopravným tepnám, ale prístup k budove budú mať automobily obmedzený. Z bezpečnostných dôvodov mestské zastupiteľstvo rozhodlo aj o tom, že z Vesey Street a Fulton Street budú môcť prichádzať autá k Veži slobody iba so špeciálnym povolením.
Informácie zverejnil internetový portál news.co.uk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 15:39