StoryEditor

SMK považuje kroky Valentoviča za nepremyslené

17.04.2007, 15:27
Autor:
TASRTASR

Strana maďarskej koalície (SMK) má výhrady proti navrhovaným zmenám v zdravotníctve a kroky ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča považuje v tomto ohľade za nesystémové.
"Medializované snahy ministra a ministerstva zdravotníctva svedčia o nepremyslenosti jeho krokov," uviedol na dnešnej tlačovej besede predseda SMK Pál Csáky. Zároveň tvrdí, že výroky Valentoviča o zvyšovaní platov zdravotníckym pracovníkom sú improvizáciou, ktorú treba čím skôr zastaviť aj za cenu tvrdších politických opatrení. Za SMK pre zdravotníctvo Imre Hugyvar povedal, že Slovensko má menej akútnych lôžok na 100 tisíc obyvateľov ako napríklad Česko a Maďarsko, aj preto strana nesúhlasí s rušením akejkoľvek nemocnice. Naopak, je potrebné zlepšiť financovanie zdravotníctva lebo podľa neho je ťažké viesť nemocnicu v súčasnej situácii. Reforma zdravotníctva predchádzajúcej vlády vytvorila podľa neho dobre fungujúci celok, ktorý prešiel ozdravnými krokmi a zdravotníctvo už nie je čiernou dierou, ako bolo v minulosti nazývané. Taktiež nerozumie tomu, prečo jeden hospodársky dobre fungujúci štát chce pristúpiť k takýmto opatreniam.
Všeobecnej nemocnici s poliklinikou vo Veľkom Krtíši, kam v pondelok predstavitelia strany absolvovali výjazd, a ktorá sa objavila na medializovanom zozname zariadení, ktoré majú zaniknúť podľa člena republikového predsedníctva SMK Richarda Hamerlika sa darí a nevidí dôvod na jej zrušenie. Zdôraznil, že nemocnica predchádzajúce štyri roky hospodárila s plusovými výsledkami, a preto ju netreba dotovať ani oddlžovať. Zakúpila tiež niekoľko odborných prístrojov, obnovuje vozový park a začala s rekonštrukciu, ktorá je financovaná z fondov EÚ. Krtíšska nemocnica je zároveň najväčším zamestnávateľom v okrese a po jej zániku by pacienti museli dochádzať do 40 kilometrov vzdialeného Lučenca. Predchádzajúcimi racionalizačnými opatreniami v tomto zariadení sa tiež znížil počet lôžok a zamestnancov.
Podľa SMK je situácia veľmi vážna, a tak sa na sobotňajšom zasadnutí predsedníctva strany budú zaoberať aj otázkou možného odvolania šéfa rezortu zdravotníctva. Strana bude naďalej koordinovať spoločný postup SDKÚ-DS a taktiež sa pripája k iniciatíve KDH, ktoré sa chce v prípade prijatia zdravotníckych zákonov obrátiť na Ústavný súd SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:31