StoryEditor

Reálna mzda učiteliek MŠ klesla podľa Gašperana v minulom roku o 5 percent

01.04.2005, 11:08
Autor:
TASRTASR

Reálna mesačná mzda učiteliek materských škôl (MŠ) po zohľadnení inflácie klesla podľa odborárov v minulom roku o približne 5 percent.
V globále mzda všetkých pracovníkov školstva, vrátane vysokých škôl, ostala podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) Jána Gašperana na úrovni roku 2003, hoci v národnom hospodárstve bol zaznamenaný nárast 2,5 percenta. "Zaznamenali sme navyše pokles počtu zamestnancov v školstve o 3800 osôb, preto s vývojom v roku 2004 nie sme spokojní," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Gašperan.
Príčinu stagnácie reálnych miezd vidí predseda OZ PŠaV v nevyplatení všetkých finančných prostriedkov, ktoré boli na školstvo určené. "Celkovo bolo na mzdy a odvody v minulom roku určených 28,9 miliardy korún. Podľa nášho predbežného odhadu sa však okolo 100 miliónov korún na tento cieľ nevyplatilo," dodal Gašperan.
K plánovanému zvýšeniu miezd pedagogických zamestnancov od 1. júla, ktoré schválil parlament, odborári požadujú, aby boli vzniknuté finančné nároky pokryté v plnom rozsahu. OZ PŠaV zásadne nesúhlasí, aby zvýšenie platov išlo na úkor nadtarifných zložiek - osobných príplatkov a odmien, alebo aby kvôli zvýšeniu miezd dochádzalo k rušeniu školských zariadení. V budúcom roku by odborári chceli dosiahnuť úpravu novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorým sa platy učiteľov zvýšili. Plat by mal podľa nich rásť každoročne o jedno percento až do odchodu do penzie a nielen prvých 16 rokov. Podľa v súčasnosti platnej novely zákona, ktorú národná rada schválila 16. marca, sa totiž pedagógom s praxou dlhšou ako 16 rokov zvyšuje mzda len o 0,5 percenta, a to najviac do 32 rokov praxe. Túto hornú hranicu chcú odborári taktiež zrušiť, pretože sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku. Do praxe by sa podľa OZ PŠaV mal zaviesť aj kariérny rast učiteľov.
Minister školstva Martin Fronc konštatoval, že prostriedky na plánované zvýšenie miezd boli zahrnuté do prostriedkov pre samosprávu, preto prípadné pochybnosti o nedostatku financií na tento účel nepovažuje za opodstatnené.
Odborári chcú túto problematiku ešte prerokovať na spoločnom stretnutí so zástupcami rezortov financií a školstva, Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vyšších územných celkov (VÚC). Podľa Gašperana má OZ PŠaV už pripravený nielen zoznam problémových oblastí, ale aj návrhov na riešenie.

Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam

mig pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:25