StoryEditor

Poslanecká "turistika"? Strany nemajú poistky

17.01.2006, 23:00
Odchody poslancov z poslaneckých klubov či zmena straníckej príslušnosti. Nezávislí zákonodarcovia, ktorí sa nemusia nikomu zodpovedať. Podozrenia z kupovania poslancov. Tento fenomén sa v slovenskom parlamente objaví s najväčšou pravdepodobnosťou aj v budúcom volebnom období.

Odchody poslancov z poslaneckých klubov či zmena straníckej príslušnosti. Nezávislí zákonodarcovia, ktorí sa nemusia nikomu zodpovedať. Podozrenia z kupovania poslancov. Tento fenomén sa v slovenskom parlamente objaví s najväčšou pravdepodobnosťou aj v budúcom volebnom období. Napriek tomu, že po parlamentných voľbách v roku 2002 svoje pôvodné materské strany opustilo už 33 poslancov, naše politické subjekty žiadne poistky proti "parlamentnej turistike" nechystajú.
Žiadny český model
Naopak, podobným rizikám sa snažia v susednom Česku predísť vládni sociálni demokrati. Tí prednedávnom prijali etický kódex poslanca, ktorý obsahuje aj záväzok kandidátov na poslancov, že počas nasledujúceho volebného obdobia neopustia poslanecký klub strany. V opačnom prípade môžu prísť o všetky funkcie.
"Ústava SR hovorí o tom, že poslanec vykonáva svoj mandát slobodne a nie je viazaný príkazmi. Etický kódex by teda v tomto prípade nemal žiadne právne záväzné následky," oponuje šéf poslaneckého klubu SDKÚ Milan Hort. Práve únia prišla po voľbách v roku 2002 už o šiestich poslancov.
Lojalita ako kritérium
Zaväzovať kandidátov na poslancov sa zatiaľ nechystá ani ĽS-HZDS. Jej poslanecký klub sa pritom zúžil až o štrnásť členov. Podpredseda strany Viliam Veteška je presvedčený, že žiadny papier nedonúti poslancov hlasovať jednotne, v súlade s líniou strany. Aj napriek tomu sa ľudová strana snažila koncom minulého roka presadiť v parlamente zmenu volebného zákona - pomerný by nahradil väčšinový volebný systém, ktorý by cez inštitút imperatívneho mandátu umožnil voličom priamo odvolať "nedisciplinovaného" poslanca. S odstupom času Veteška neverí ani takémuto variantu. "Silné regionálne lobistické skupiny by mohli dosiahnuť, že by k žiadnemu odvolaniu nemuselo dôjsť."
Ľudová strana chce predísť možnému odchodu poslancov v ďalšom volebnom období výberom lojálnych kandidátov. To však podľa Vetešku nebude jediné kritérium - lojálni, ale neschopní poslanci by tiež neboli optimálnym riešením.
Čo (ne)môžu voliči
Napriek dobrým vzťahom sa príkladom českých kolegov nehodlajú inšpirovať ani slovenskí sociálni demokrati. Podľa podpredsedu Smeru-SD Dušana Čaploviča len etický kódex na to nestačí, problém je totiž s jeho vymáhateľnosťou. "Ústava je nad etickými kódexmi a umožňuje poslancom hlasovať podľa vlastného svedomia." Jedinú možnú poistku proti odchodu poslancov vidí tiež vo väčšinovom volebnom systéme.
Politológ László Öllős však tvrdí, že väčšinový systém odchodom vôbec nezabráni. Práve naopak. "Keď volič volí svojho poslanca, ten sa potom môže vykašlať na svoju stranu." Odchodom poslancov by sa podľa neho nemalo brániť, bola by tým ohrozená podstata zastupiteľskej demokracie.
Recept na súdržnosť
S odchodmi poslancov nemajú žiadne problémy SMK a KDH. Recept na súdržnosť poslaneckého klubu je podľa ich predstaviteľov stabilita a dlhodobé pôsobenie na politickej scéne. Z tohto dôvodu neplánujú uchádzačov o miesta na kandidátke nijako zaväzovať. "Našich kandidátov už preveril čas," prízvukuje poslanec NR SR za KDH Pavol Abrhan. Šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos zase pripomína, že vysvedčenia poslancom by mali vystavovať najmä voliči. "Tí najlepšie zhodnotia ich prácu v nasledujúcich voľbách."

Aké riešenia už politické strany navrhovali:
- KSS predložila ústavný zákon, podľa ktorého ak poslanec opustí z vlastného rozhodnutia politickú stranu, za ktorú kandidoval, jeho mandát by sa neuplatňoval, a strana by na jeho miesto mohla nominovať náhradníka. (neprešlo)
- ĽS-HZDS: navrhla zmenu pomerného volebného systému na väčšinový, táto úprava predpokladala možnosť odvolania poslanca voličmi vo volebnom obvode v ktorom kandidoval. (neprešlo)

Ako odchádzali poslanci z klubov v rokoch 1998 - 2002
- SOP: Imrich Sládeček, Jirko Malchárek (ten vstúpil do ANO)
- SDĽ: Robert Fico, Peter Weiss, prvý neskôr založil Smer, druhý SDA
- SNS: rozštiepenie poslaneckého klubu predurčil konflikt medzi skupinami okolo Anny Malíkovej a Jána Slotu (ten založil Pravú SNS)
- ĽS-HZD: Ivan Gašparovič, Marta Aibeková, Marta Podhradská, neskôr založili HZD
- SDK: túto stranu opustilo viacero poslancov, tieto odchody však súviseli s ich návratom to materských strán

Odchody poslancov z klubov v rokoch 2002 - 2006:
- ĽS-HZDS: 14 poslancov (dnes má klub 22 členov)
- SDKÚ: 6 poslancov (dnes má klub 23 členov)
- ANO: stranu doteraz opustilo 12 poslancov, poslanecký klub ANO tvorí 10 zákonodarcov bez straníckej príslušnosti
- KSS: 2 poslanci (dnes má klub 9 členov)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 16:15