StoryEditor

EÚ podporila päť slovenských environmentálnych projektov v sume 152 miliónov eur

27.01.2005, 14:30

Európska únia podporila päť slovenských environmentálnych projektov zameraných na rozvoj kanalizácií, zásobovania vodou a čistenie odpadových vôd v celkovej výške prevyšujúcej 152 miliónov eur.
"Je to prvý balík projektov z kohézneho fondu, ale zároveň aj jeden z posledných, lebo už máme vyprogramovaný takmer celý fond," povedal minister životného prostredia Lászlo Miklós.
Na projekt zásobovania vodou a odkanalizovania regiónu Horné Kysuce je určených takmer 55 miliónov eur, z čoho Európska únia financuje takmer 43,5 milióna. V Prešove na rozvoj kanalizácie v povodí rieky Torysy EÚ zafinancuje bezmála 40,5 z 50,7 milióna eur určených na projekt. Na kanalizáciu v povodí rieky Tople je určených 42,5 milióna, z čoho EÚ poskytne 34 miliónov. Ďalšie dva projekty sú zamerané na odvedenie a čistenie odpadových vôd a zásobovanie pitnou vodou v Šamoríne, ktorý EÚ podporila 15,3 z 26,6 miliónov, a v Galante, kde bude projekt stáť takmer 30 miliónov, z ktorých 19,1 zaplatí EÚ.
Únia stále prehodnocuje projekt o protipovodňovej ochrane Bratislavy a priľahlého územia a projekt Biela Orava, na ktorý však podľa Miklósa nebudú financie. "Neviem, či je dobré, že máme tak veľa dobrých projektov, alebo zlé, že nám bolo pridelených malo financií," povedal. Kohézny fond má ešte k dispozícii takmer 50 miliónov eur.
Informoval tiež o situácii v štrukturálnom fonde, v ktorom má Slovensko alokované 5,2 miliardy slovenských korún. Objem projektov, ktoré sú už v programovaní, je 2,7 miliardy.
Peniaze z fondov sú určené na projekty v kapitole voda, odpady a na ochranu prírody v rámci NATURA 2000.
Minister životného prostredia upozornil na fakt, že kohézny fond je pokračovaním ISPA. "Keď sa skončila ISPA, prostriedky sa presunuli do kohézneho fondu," dodal. Prostriedky v kohéznom fonde a ISPA dohromady tvorili 380 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:27