StoryEditor

Poistencom hrozia niekoľkotisícové pokuty

27.05.2005, 00:00
Zdravotné poisťovne a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sprísňujú postupy voči pacientom. Lekári si už môžu overiť, či je pacient skutočne poistencom tej poisťovne, ktorej preukaz predložil. Navyše od júla sa zavádzajú voči nedisciplinovaným poistencom pokuty.

Lekári túto možnosť vítajú. Problém však vidia v technickom zabezpečení celého procesu. Internetom je totiž vybavená len necelá pätina z nich. Navyše sa mnohí kvôli bezpečnosti obávajú dať si zaviesť internet do počítača, v ktorom majú databázu pacientov. Zhodujú sa na tom predstavitelia Slovenskej lekárskej komory (SLK) aj Asociácie súkromných lekárov SR (ASL).

Pacientov si overia
"V záujme predchádzania zneužívaniu preukazov poistenca budeme na požiadanie lekára porovnávať údaje z preukazu s našimi údajmi v centrálnom registri poistencov," informoval predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Ján Gajdoš. Tieto údaje budú aktualizované raz mesačne. Lekári však čoraz častejšie upozorňujú na alarmujúce množstvo administratívy, ktorá zaberá asi tretinu ich pracovného času. Za najjednoduchšie riešenie považuje prezident SLK Milan Dragula zavedenie čipových kariet a čítacích zariadení. "Asi šesťdesiat percent lekárov už disponuje potrebným softvérom, s pripojením na internet je to však výrazne horšie," súhlasí s ním aj prezident ASL Ladislav Pásztor. On osobne sa vraj so zneužívaním preukazov nestretol. "Nie je to zámerné zneužívanie, ide skôr o nevedomosť alebo nedostatočnú pozornosť pacientov. Tento problém však nie je u všeobecných lekárov a pediatrov taký vypuklý, pretože títo svojich pacientov poznajú. Horšie sú na tom špecialisti a najhoršie laboratóriá, ktoré do styku s pacientom vôbec nedochádzajú."

Neplatiči zaplatia
Snahu úradu však Pásztor víta, pretože by sa tým mohol zvýšiť podiel lekárov pripojených na internet. "Nejde však len o zneužívanie preukazov, ale aj o neplatičov, ktorých by mal úrad evidovať. Neplatič má nárok len na akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť," poznamenal. Či má poistenec zaplatené poistné, by si mali lekári overovať u každého, zatiaľ však zdravotné poisťovne zoznamy nezverejnili. Podľa Pásztora by sa tak malo stať už od júna tohto roka. Zdravotné poisťovne tvrdia niečo iné. "Transformácia nie je ešte ukončená a zákon nám túto povinnosť ukladá až od januára budúceho roka," povedal pre HN generálny riaditeľ poisťovne Apollo Zoltán Pivoda. Rovnaký názor má Igor Dorčák, ktorý je riaditeľom poisťovne Siderie-Istota. "Analyzovali sme, akú vypovedaciu hodnotu má zverejnenie menného zoznamu a usúdili sme, že žiadnu." Keďže mnohí lekári nemajú internet a niektorí ani počítače, uvažovali o inom postupe. "Ak lekár poskytne starostlivosť a my následne zistíme, že nemal uhradené poistné, rozdiel bude poisťovňa vymáhať od pacienta. Ak s tým bude mať problém, obráti sa na úrad pre dohľad, ktorý po posúdení vydá platobný výmer."

Výška pokút pre poistencov
(od júla)
od 1-tisíc do 5-tisíc Sk
- ak nezaplatia poisťovni za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ktorú mu poskytli v dôsledku porušenia liečebného režimu alebo užitia návykovej látky
- ak nevráti pri zmene zdravotnej poisťovne pôvodnej poisťovni preukaz poistenca
- ak nevykoná ročné zúčtovanie poistného
od 1-tisíc do 10-tisíc Sk
- ak neoznámi do 8 dní poisťovni zmenu mena a priezviska, trvalého pobytu, zmenu zamestnania
- ak neoznámi zamestnávateľovi zmenu zdravotnej poisťovne
- ak mal príjmy a neoznámil poisťovni základ dane z príjmov do 8 dní od uplynutia posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania na daň z príjmov fyzických osôb
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 14:19