StoryEditor

Rozpočet schválený: Rozhlas žiada sto miliónov

16.02.2005, 23:00
Takmer dvojmesačné rozpočtové provizórium pre Slovenský rozhlas (SRo) sa skončilo. Rozhlasová rada včera schválila rozpočet na tento rok, ktorý počíta so stratou 194 miliónov korún. Podmienkou je však transfer v celkovej výške zhruba 167 miliónov Sk zo štátneho rozpočtu.

Poskytnutie 107,4 milióna na zahraničné vysielanie a vysielanie v pásme stredných vĺn je podľa riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka de facto povinnosťou štátu, ostatných 60 miliónov už nie. Rezník v tejto súvislosti upozorňuje: Ak bude prijatá novela zákona o koncesionárskych poplatkoch, štátna dotácia (s výnimkou peňazí na zahraničné vysielanie) nebude potrebná. Treba poznamenať, že nielen SRo, ale aj STV prichádzajú pre neplatičov poplatkov o stovky miliónov korún.
Štát by mal pomôcť
S názorom vedenia SRo súhlasí aj predseda Rozhlasovej rady Michal Dzurjanin: "Keďže legislatíva nebola prijatá, štát by mal poskytnúť minimálne tých sto miliónov." Ako dodal, zákon o SRo počíta medzi príjmy rozhlasu aj transfery zo štátneho rozpočtu na zahraničné vysielanie či vysielanie v pásme stredných vĺn. Rezník už dokonca v tejto veci rokoval aj s ministerstvom kultúry. "Peniaze som síce nedoniesol, ale nepovedali mi ani nie." Zuzana Mistríková z ministerstva kultúry potvrdzuje, že peniaze na zahraničné vysielanie a vysielanie v pásme stredných vĺn by mal štát rozhlasu poskytnúť. "Dokonca sme o ne pri tvorbe rozpočtu požiadali, ale nič sme nedostali." Rozhodnutie o transferoch tak bude pravdepodobne závisieť od ministerstva financií, ktoré rozhlasu pomohlo v decembri minulého roku 183-miliónovou mimoriadnou dotáciou na pokrytie dlhov z rokov 2003 a 2004. "Keď nám predložia požiadavku, budeme sa tým zaoberať," reagoval vedúci tlačového oddelenia ministerstva financií Mikuláš Gera.
Nevedia sa dohodnúť
O tom, že štát by mal rozhlasu pomôcť, sú presvedčení aj členovia parlamentného mediálneho výboru. "Na zodpovednosť treba brať ministerstvo kultúry, ktoré napriek hotovému paragrafovému zneniu novelu nepredložilo," myslí si podpredseda výboru Dušan Jarjabek. Mistríková oponuje: Ministerstvo kultúry nemalo novelu v pláne a SRo sme túto právnu normu iba pomohli spracovať. Z tohto dôvodu ju ani rezort kultúry nebude predkladať. Je nutné poznamenať, že verejnoprávne médiá majú na vyberanie koncesionárskych poplatkov rozdielny názor. Ak SRo chce vyberať koncesionárske poplatky od všetkých občanov vo forme platby za službu vo verejnom záujme, STV navrhuje zachovať väzbu na vlastníctvo prijímača a zaviesť tzv. inštitút kontrolóra s právom vstúpiť do bytu. Zákon z dielne STV zároveň predpokladá, že pre každý byt musí existovať osoba, ktorá spĺňa kritériá platiteľa. Výška koncesionárskych poplatkov by sa však z pohľadu občana nemala v prípade prijatia ktorejkoľvek z alternatív meniť. Vedenia obidvoch verejnoprávnych médií však upozorňujú, že čím neskôr bude zákon prijatý, tím vyššie budú straty. "Iba v minulom roku sme kvôli neplatičom koncesionárskych poplatkov prišli zhruba o 600 miliónov korún," uviedol člen manažmentu STV Branislav Zahradník. SRo stráca ročne 370 až 390 miliónov Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 15:46