StoryEditor

Krízoví manažéri v štátnej správe by mali absolvovať jednotné školenie

28.02.2005, 17:18

Necelá stovka štátnych zamestnancov pracujúcich v útvaroch krízového riadenia na ministerstvách a ostatných ústredných orgánoch by mala v tomto roku absolvovať jednotnú odbornú prípravu.
Ich školenie zabezpečí pilotný projekt, ktorý v spolupráci s vysokoškolskými pedagógmi a poradcom predsedu vlády SR Stanislavom Filipom predložilo Centrum vzdelávania ministerstva práce. Celý program financuje Európsky sociálny fond, ktorý naň poskytol 3,5 milióna Sk.
Ako priblížil poradca premiéra, účastníkmi školenia budú zamestnanci, ktorí momentálne pracujú na čiastkových úlohách bezpečnostného systému SR v rôznych odboroch štátnej správy. "Je to nevýhoda, pretože nie je možné docieliť jednotnú prípravu jedného odboru krízového manažmentu. Cieľom tohto vzdelávania je preto zabezpečiť jednotný výklad krízového manažmentu, a potom aj jeho jednotný výkon," konkretizoval Filip cieľ projektu, ktorý by sa mal zatiaľ týkať len Bratislavy. Vzdelávanie bude prebiehať formou prezentácií školiteľov s následnými konzultáciami, pričom hlavnými oblasťami budú európske integračné procesy, moderný manažment, riadenie a organizácia verejnej správy v EÚ, legislatíva krízového manažmentu a manažment rizík. Účastníci sa oboznámia aj s problematikou informačných systémov a mediálnej podpory, či psychológiou manažérskej práce. Výsledkom ročného školenia by mala byť úspešná obhajoba záverečnej práce a získanie certifikátu, ktorý potom môže slúžiť ako podklad pre hodnotenie kvalifikácie zamestnanca jeho nadriadeným.
Ako doplnil Filip, od polovice marca sa začína vzdelávanie pre 80 prihlásených frekventantov, pričom ďalších aspoň 40 by s ohľadom na nenaplnené kapacity chceli získať na jeseň. "Predpokladám, že ďalším rokovaním s tými rezortmi, ktoré tu nie sú dnes zastúpené, sa nám podarí ich do jesenného termínu pritiahnuť, aby sme mali celú štátnu správu pokrytú problematikou a mali garanciu, že zamestnanci sú schopní implementovať zmeny, ktoré EÚ prináša pre krízových manažérov," skonštatoval bezpečnostný poradca. Od budúceho roka by sa mal projekt podľa neho rozšíriť aj na ostatné kraje a mal by zahrnúť aj pracovníkov odborov krízového riadenia krajských a obvodných úradov. Podmienkou je schválenie projektu v rámci Sektorového operačného programu Ľudské zdroje.
V záujme spojenia pracovníkov jednotlivých orgánov štátnej správy podieľajúcich sa na prevencii vzniku krízových stavov v štáte je cieľom organizátorov v budúcnosti vytvoriť špeciálny odbor štátnej služby krízový manažment. "Ambíciou je, aby všetci zamestnanci tohto odboru prechádzali vzdelávaním a aby práve takéto vzdelávanie bolo kvalifikačným predpokladom pre vykonávanie práce v oblasti krízového manažmentu," dodala riaditeľka Centra vzdelávania ministerstva práce Zdenka Vasilová.
Spoluautormi projektu, ktorí sú zároveň jeho odbornými garantmi, sú Žilinská univerzita, Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:52