StoryEditor

Slovenské deti majú najvyššiu kazivosť chrupu v Európe

10.11.2006, 14:22
Autor:
TASRTASR
Výsledky kazivosti chrupu u slovenského obyvateľstva, najmä detí sú alarmujúce. V európskych štatistikách sa Slovensko nachádza na úplnom konci rebríčka čo znamená, že slovenské deti majú najvyššiu kazivosť spomedzi európskych krajín.

Výsledky kazivosti chrupu u slovenského obyvateľstva, najmä detí sú alarmujúce. V európskych štatistikách sa Slovensko nachádza na úplnom konci rebríčka čo znamená, že slovenské deti majú najvyššiu kazivosť spomedzi európskych krajín.
Konštatovala to na dnešnom stretnutí s novinármi viceprezidentka Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) a predsedníčka výboru pre prevenciu Simona Dianišková. Zubní lekári sa dnes zišli na východe Slovenska na medzinárodnom dvojdňovom sympóziu zameranom na primárnu prevenciu ústneho zdravia.
"Radi by sme upozornili verejnosť na zlý stav orálneho zdravia našich detí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že v roku 2010 bude index kazivosti chrupu u malých detí vo veku päť až šesť rokov taký nízky, že 80 percent týchto detí bude bez kazu a jeho následkov. Na Slovensku je stav opačný a až 80 percent detí vo veku šesť rokov má zubný kaz a jeho následky," upozornila Dianišková. Podľa očakávaní WHO u 12-ročných detí by mal index kazivosti chrupu dosahovať v priemere iba 1,5 čo znamená, že takéto dieťa by malo mať iba 1,5 zuba buď pokazeného, zaplombovaného alebo vytrhnutého. "Na Slovensku sa v súčasnosti žiaľ toto číslo pohybuje okolo 4,5 zubov," dodala viceprezidentka SKZL.
Súčasná forma zubnej starostlivosti a jej systém na Slovensku však podľa odborníkov nevedie k požadovaných cieľom. Na tieto úlohy totiž nestačí iba entuziazmus zubných lekárov. Potrebná je koordinovaná súčinnosť ministerstiev zdravotníctva a školstva a celoplošné zavedenie systému primárnej prevencie.
Hoci prijatím novej legislatívy nastal posun k vlastnej zodpovednosti za zdravie, zubní lekári upozorňujú, že aj štát si musí plniť svoje úlohy vo výchove k prevencii a zdraviu. Podľa návrhu SKZL v súvislosti so zhoršujúcim sa stavom chrupu detí v SR je nevyhnutné vytvoriť celoplošný preventívny program na národnej úrovni, ktorý bude súčasťou Národného programu podpory zdravia a bude ho garantovať štát. SKZL pripomína, že ak sa situácia nezmení, slovenské deti nebudú vedené k správnej starostlivosti a životospráve. "Zase budeme na tom poslednom mieste v Európe a budeme sa hanbiť. To by sme prežili, ale neprežijem to, že tie deti budú choré a bude sa to komplikovať rôznymi inými ochoreniami. Zdravie človeka sa totiž začína v ústnej dutine," zdôraznil prezident SKZL Ján Gašič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 07:54