StoryEditor

Hlavné pojednávanie s Boržom a Jozefom T. odročili na 2. mája

16.04.2007, 12:30
Autor:
TASRTASR

Obnovené hlavné pojednávanie s údajným bosom košického podsvetia Dušanom B., zvaným Borža, a jeho spoluobžalovaným Jozefom T. pred košickým Krajským súdom (KS), ktoré nariadil Najvyšší súd (NS) SR, sa dnes nekonalo, pretože ho opäť odročili na 2. mája.
Ako uviedol pre TASR predseda senátu KS Karol Kučera, obžalovaný Jozef T. zaslal súdu lekársku správu o práceneschopnosti do konca apríla. Dokazovanie vo vzťahu k Dušanovi B. je už dávno ukončené, ale je to spoločná vec, preto ju súd odročil, dodal Kučera.
Dôvody odročenia boli známe už minulý týždeň, ale na internetovej stránke KS v Košiciach informácia o hlavnom pojednávaní ešte dnes figurovala. Keďže sa očakávali záverečné reči a vyhlásenie rozsudkov, na súd prišlo viacero novinárov, ktorí o odročení nevedeli.
Boržu odsúdil KS v decembri 2004 v spolupáchateľstve s ďalšími obžalovanými za nedovolené ozbrojovanie v súbehu s vraždou šéfa konkurenčného klanu Karola Kolárika v decembri 1999 a ďalšie trestné činy, vrátane lúpeže na 15 rokov odňatia slobody. Jeho trest znížil NS SR v odvolacom konaní o jeden rok.
Jozefa T. odsúdili na 11 rokov odňatia slobody za vraždu Vladimíra Višňovca v martinskom bare Alpia vo februári 2001. Proti rozsudku sa odvolal.
NS SR po ich odvolaní našiel nedostatky v dokazovaní a v novembri 2005 nariadil hlavné pojednávanie a dokazovanie v dvoch bodoch obžaloby obnoviť. U Boržu sa to týka trestného činu ozbrojeného lúpežného prepadnutia kamiónu, ktorý mal spáchať 3. júla 2000 v Českej republike v okrese Benešov. V prípade Jozefa T., obžalovaného z vraždy, súd musel obnoviť dokazovanie a znovu vypočuť svedkov, ktorí svedčili pôvodne v jeho prospech.
Pred senát predstúpila 21. februára posledná svedkyňa - študentka Erika M. z Martina, ktorú navrhol znovu vypočuť Jozef T. Študentka bola totiž v inkriminovanom čase vraždy v bare Alpia a už v prípravnom konaní i pred súdom hovorila, že tam videla strelca so zbraňou v ruke, ktorého fyzické dispozície boli diametrálne odlišné od Jozefa T., čo by mohlo svedčiť v jeho prospech.
Jozefa T. v novembri 2005 po uplynutí päťročnej zákonnej väzby prepustili na slobodu. Podľa obžaloby mal zastreliť Vladimíra Višňovca v martinskom bare Alpia výstrelom z pištole z bezprostrednej blízkosti, čo on popiera. Tvrdí, že strieľal len do zeme z legálne držanej zbrane. Podľa neho polícia urobila aj viaceré procesné chyby pri zabezpečení a zadokumentovaní miesta činu.
Borža zas tvrdí, že na lúpež nemal motív ani dôvody, pretože po úteku zo Slovenska do Čiech v roku 2000 mal dosť peňazí a lúpiť nepotreboval.

se vs

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 15:05