StoryEditor

Kapitán dostal 18 mesiacov nepodmienečne

23.11.2006, 11:30
Autor:
SITASITA

Na 18 mesiacov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest 15-tisíc korún odsúdil dnes senát Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici bývalého vychovávateľa z Ústavu na výkon trestu v Hrnčiarovciach nad Parnou kapitána Ľubomíra P. Uznal ho vinným z trestných činov podvodu, brania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktorých sa dopustil ako vychovávateľ v ústave. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor aj obžalovaný sa vyjadria po jeho doručení.
Obžalovaný sa na vyhlásení verdiktu nezúčastnil. Už predtým svoje konanie oľutoval. Z vymeraného trestu si viac ako deväť mesiacov "odsedel" vo vyšetrovacej väzbe. Vychovávateľa zadržali v Trnave v máji 2004 pri preberaní úplatku 15-tisíc korún. Úplatok si vyžiadal od odsúdeného za to, že mu napíše kladný posudok a pomôže vybaviť podmienečné prepustenie z väzenia po vykonaní polovice trestu. Od ďalšieho odsúdeného prevzal úplatok štyritisíc korún za napísanie návrhu na prerušenie trestu a udelenie voľna. Od novembra 2002 do leta 2003 podľa súdu bývalý vychovávateľ požadoval od odsúdeného ako väzenského kuchára prípravu jedál nad rámec stravovacích jednotiek.
Podľa súdu sa nepreukázalo, že kapitán zneužíval väzňov na umývanie vlastného auta, na napísanie diplomovej práce pre spolužiačku a že si od ďalšieho vyžiadal ako úplatok športové oblečenie a obuv.
Obhajca vychovávateľa pre médiá povedal, že rozsudok zodpovedá konaniu obžalovaného. Podľa advokáta však prípravné konanie bolo neštandardné a bol vyvíjaný tlak na jeho klienta. Obhajca mal splnomocnenie vychovávateľa na to, aby sa vzdal odvolania. Po tom, ako si rozsudok dal doručiť prokurátor, i obhajoba sa vyjadrí v zákonnej lehote. Ak vychovávateľ peňažný trest nezaplatí, pôjde do väzenia na tri mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:36