StoryEditor

V kauze vytunelovania SKB padli ďalšie obvinenia

13.01.2005, 17:52

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil ďalších bývalých členov vedenia Slovenskej kreditnej banky (SKB) zo závažných trestných činov. Novinárov o tom dnes informoval minister vnútra Vladimír Palko.
Prvé obvinenia osôb padli už v roku 2001. V súčasnosti vyšetrovateľ zadokumentoval škodu za jednu miliardu 462 miliónov korún, rozšíril obvinenia o ďalšie trestné činy a pribudli aj ďalšie obvinené osoby. Podľa zistení vyšetrovateľa vedenie priviedlo úmyselným porušovaním zákonov, opatrení Národnej banky Slovenska a interných predpisov banky SKB k úpadku. Medzi obvinenými je aj predseda predstavenstva a prezident banky Norbert T., podpredseda a viceprezident pre obchod a stratégiu banky Roman H., člen predstavenstva a viceprezident pre informatiku a bankové služby banky Branislav G., viceprezident pre prevádzku banky a riadenie pobočiek, člen úverovo-divíznej rady banky Igor H.. Tí čelia obvineniu z úverového podvodu, zavineného úpadku a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Z trestného činu úverového podvodu obvinili bývalú riaditeľku odboru úverových obchodov banky Silviu P. a Juraja V., predstaviteľa istej bratislavskej spoločnosti.
Banka začala fungovať od roku 1993 a do roku 1999 mala viac ako 1,7-miliardový kapitál. Následne po roku 1999 narástli pochybné úvery o 773 percent a o 308 percent narástli stratové úvery, spresnil Palko. Vyšetrovateľ tvrdí, že trojica obvinených Norbert T., Roman H. a Branislav G. opakovane uzatvárali pre banku nevýhodné zmluvy, a to bez predchádzajúceho schválenia úverovo-devíznej rady banky. Uzavreli napríklad zmluvu o odplatnom prevode cenných papierov a následným dodatkom k zmluve spôsobili banke škodu za takmer 96 miliónov korún, vysvetlil Palko. Akcie údajne kúpili pre banku za 900 korún, hoci ich cena bola iba 116 korún.
Vedenie banky predkladalo Národnej banke Slovenska (NBS) nepravdivé správy.
V roku 2000 Krajský súd v Bratislave vyhlásil na SKB konkurz. Následne správca podal trestné oznámenie. V súčasnosti si na súde uplatnilo 1792 veriteľov svoje pohľadávky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:33