StoryEditor

MK odmieta, že by usporiadaním galavečera v novostavbe SND porušilo zákon

28.03.2006, 18:15
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo kultúry odmieta, že by porušilo stavebný zákon usporiadaním piatkového slávnostného galaprogramu Oskar bez bariér v nedokončenej budove Slovenského národného divadla (SND).
Podľa rezortu nešlo o predčasné užívanie alebo skúšobnú prevádzku opery, ale o komplexnú skúšku technologickej časti v Opere novostavby SND, na ktorú nedáva stavebný úrad súhlas. "Z tohto dôvodu správa kultúrnych zariadení nemusela požiadať stavebný úrad o povolenie," uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa MK Martina Pavlíková. Celá skúška prebehla podľa nej bez akýchkoľvek problémov pri dodržaní všetkých technicko-bezpečnostných a legislatívnych podmienok. "V žiadnom prípade nešlo o verejné predstavenie, pretože nebolo prístupné širokej verejnosti, ale presne určenému počtu vybraných osôb, ktoré boli o priebehu a podmienkach, za ktorých sa skúška realizuje, vopred informovaní," dodala hovorkyňa.
Skúšky sa podľa nej uskutočnili za čiastočného obsadenia hľadiska opery (asi 600 osôb), pričom SKZ vopred vykonala opatrenia v rámci požiarnej ochrany, zabezpečenia zdravotnej služby, strážnej služby a organizátori vystúpenia boli písomne poučení o povinnostiach počas priebehu skúšok. Pavlíková tiež upozornila, že Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Bratislave vydalo začiatkom marca rozhodnutie, v ktorom súhlasí s usporiadaním verejne prístupného podujatia prevádzkových skúšok v opere za prítomnosti približne 600 divákov.
Výročný galaprogram súťaže miest a obcí za starostlivosť o sociálne slabých a zdravotne postihnutých spoluobčanov zorganizovali ministerstvo kultúry spolu so Združením miest a obcí Slovenska a Národnou radou občanov so zdravotným postihnutím v SR. Medzi prvých účinkujúcich na scéne nového SND sa zaradili kapely Čechomor a Vidiek, akustiku opernej sály si vyskúšali aj husľový virtuóz Dalibor Karvay, operný spevák Ján Babjak, či speváčky Jana Kocianová a Martina Šindlerová doplnené orchestrom Zlaté husle.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:52