StoryEditor

Záujem o prevenciu má stredná generácia, mládež ju ignoruje

12.01.2007, 12:15
Autor:
SITASITA

Poradňa zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove vybavila vlani 631 klientov. Najväčší záujem o svoje zdravie mali ľudia vo veku od 45 do 54 rokov, ktorých bolo z celkového počtu okolo 30 %. Podľa lekára Michala Kutaša mladšie ročníky prevenciu zanedbávajú. "Každý sa cíti fit. V skupine do 25 rokov by sme radi záujem o prevenciu podporili," uviedol pre SITA Kutaš. V základnej poradni sa klient dozvie, aký má krvný tlak, cholesterol, množstvo telesného tuku, cukor a ďalšie biochemické parametre. Pokiaľ sú výsledky hraničné, zopakujú sa testy o tri alebo šesť mesiacov. Pri zistení závažnejších porúch, klient dostane odporúčanie, aby navštívil lekára. V poradni sa človek dozvie, či porušuje stravovacie návyky, či má dostatok pohybovej aktivity, ako by si mal upraviť životný štýl.
Pri Poradni zdravia fungujú aj nadstavbové poradne odvykania od fajčenia, zdravej výživy a prevencie AIDS. V budúcnosti chcú jej pôsobenie rozšíriť o poradňu pohybovej aktivity a podpory a ochrany zdravia pri práci.
Klient by mal absolvovať vyšetrenia nalačno, preto sú ordinačné hodiny iba dopoludnia od 7:30 do 10:30. Na prevenciu sa pacient objednáva telefonicky na čísle 051/758 03 33, čakacie lehoty sú približne týždeň. Vyšetrenia sú pre klienta bezplatné. Priestory Poradne zdravia prešli v roku 2005 kompletnou rekonštrukciou a stredisko je situované v záhrade oproti FNsP Jána A. Reimana na Hollého ulici.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 13:03