StoryEditor

Fico: EÚ by sa mala ďalej rozširovať

25.05.2007, 17:39
Autor:
TASRTASR

Za pokračovanie procesu rozširovania Európskej únie sa vyslovil dnes na Konferencii predsedov parlamentov EÚ predseda vlády SR Robert Fico.
"Aj keď vidíme príznaky únavy z rozširovania Európskej únie, sme presvedčení, že rozširovanie prinesie pozitívne efekty," povedal dnes Fico vo svojom vystúpení.
Predseda vlády SR vyslovil presvedčenie, že ďalšie rozširovanie Únie prinesie so sebou aj rozširovanie stability, demokracie, prosperity a zdieľaných hodnôt v Európe. Rozširovanie EÚ by sa pritom podľa slovenského premiéra nemalo spájať s procesom ratifikácie európskej zmluvy.
Z dlhodobého hľadiska by mala prísť diskusia aj o európskej budúcnosti Ukrajiny. "Únia by mala oceniť pokrok v reformách, ktorý sa na Ukrajine dosiahol," konštatoval Fico.
Slovenský premiér v tejto súvislosti spomenul aj Balkán, pričom vyslovil presvedčenie, že budúcnosť Balkánu je jeho integrácia s EÚ. V prípade otázky budúceho usporiadania Kosova pripomenul, že ak má byť riešenie úspešné, musí ísť o kontrolovaný proces, ktorý by vylúčil jednostranné kroky Srbska, Kosova alebo iných hráčov. Za dôležité považuje Fico rýchle prijatie rezolúcie OSN. Predseda vlády prezentoval slovenský postoj, ktorý kladie dôraz na citlivejšie zohľadnenie srbských záujmov Kosova.
Vyriešenie otázky Kosova by podľa Fica malo ostať osobitným prípadom tak, aby sa nestalo precedensom a návodom pre iné štáty. Predseda vlády SR zároveň konštatoval, že Slovensko má záujem o silnú zahraničnú bezpečnostnú politiku EÚ.
Fico vyslovil presvedčenie slovenskej vlády, že SR sa podarí zaviesť euro v roku 2009, rovnako ako aj pristúpiť k Schnegenu. Ekonomicky úspešná únia musí byť podľa slovenského premiéra postavená aj na solidarite. Predsedov európskych parlamentov Fico oboznámil s vysokým hospodárskym rastom Slovenska, ktorý je podľa neho postavený na pevných základoch.
V otázke európskej zmluvy Fico konštatoval, že jej text by mal vychádzať z európskej ústavnej zmluvy, nemal by sa tvoriť nanovo od začiatku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 14:30