StoryEditor

Vláda chce podľa Janiša získať absolútnu moc

07.02.2007, 11:29
Autor:
SITASITA

Vláda má podľa poslanca za SDKÚ-DS Stanislava Janiša iba jediný cieľ, a to získať absolútnu moc. Janiš to uviedol počas parlamentnej rozpravy o novele zákona o regulácii v sieťových odvetviach. "Navrhovaná novela nie je o ničom inom ako o odchode od pravidiel v energetike, a ako do nej kontaminovať politickú moc," povedal Janiš. Hlavný cieľ zákona je podľa Janiša odvolať regulačnú radu a mať politický vplyv na výšku ceny energií. "Ministerstvo hospodárstva si chce zriadiť svoj vlastný politický regulačný úrad," dodal Janiš. Regulačná novela podľa neho porušuje ústavný zákon o konflikte záujmov. "Ministerstvu vôbec nevadí, že je akcionárom v regulovaných subjektoch, a súčasne by malo byť regulátorom cien energií pre tieto subjekty. Učebnicová schizofrénia postavenia ministerstva hospodárstva," zdôraznil Janiš.
"Záujem ministerstva regulovať všetko a všetkých a čakať, kým na Slovensku nastane nejakým zázrakom trh, je absolútne nepochopenie veci," uviedol Janiš. Podľa neho regulačnou novelou robí rezort hospodárstva všetko preto, aby sa Slovensko a jeho energetika uzatvárala do seba a aby sa komplikovali a zneisťovali investície do energetiky. "Potom je na mieste otázka. Myslíte to vážne s energetickou bezpečnosťou Slovenska?," uzavrel Janiš.
Aj podľa poslanca za KDH Daniela Lipšica je novela o regulácii v sieťových odvetviach protiústavná. "Ak tento návrh schválime, schválime protiústavný návrh zákona. Blahoželám!," povedal Lipšic. Táto novela je podľa neho výsledkom lobistického konania konkrétnych obchodných spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:58