StoryEditor

Zranená Slovenka pricestovala z USA na palube špeciálu s prezidentom

23.09.2005, 11:35
Autor:
TASRTASR

Slovenská študentka, ktorú pred dvoma mesiacmi zrazilo auto v USA a utrpela ťažké zranenia, sa dnes vrátila domov na palube vládneho špeciálu s prezidentom Ivanom Gašparovičom.
Dvadsaťjedenročná študentka z Bánoviec nad Bebravou, ktorá strávila v americkej nemocnici takmer dva mesiace, po operáciách ramena a panvy trpí bolesťami a cesta bežnou turistickou triedou by bola pre ňu príliš namáhavá. Keďže letecká linka, ktorou mala cestovať, mala prvú triedu plne obsadenú a nebolo možné ju tam presunúť, prezident súhlasil, aby sa vrátila na palube špeciálu pri jeho návrate z pracovnej cesty v USA. Do lietadla nastúpila počas medzipristátia v Bostone. Na palubu ju v náručí vyniesol ochrankár a cestu strávila v kreslách v prednej časti lietadla.
Katarínu Škutovú, ktorá bola v USA na študentskom pracovnom pobyte, zrazilo 20. júla auto v Rehoboth Beach v štáte Delaware. "To som sa vracala z práce domov, bolo desať hodín večer, aj s kamarátkou sme išli po trávniku vedľa cesty, bola tma a jednoducho auto zozadu do mňa narazilo," spomína dievčina, ktorú auto odhodilo asi o dva metre. Kamarátka zastavila auto, ktoré privolalo pomoc. "Sanitka ma odviezla k helikoptére, ktorá ma odviezla do jednej nemocnice, tam ma stabilizovali a potom helikoptérou do ďalšej nemocnice a tam už boli operácie," povedala Katarína novinárom na palube lietadla. Bola pri vedomí, ale z nehody si nič nepamätá a prebrala sa až v nemocnici. Vodiča auta, ktorý po nehode pridal plyn a ušiel, sa nepodarilo vypátrať.
V nemocnici v Baltimore ležala jeden a pol mesiaca. Pri nehode utrpela zlomeninu panvy a ramena a absolvovala operácie. "Mám skrutky tri v panve a štyri v ramene tie mi asi už zostanú navždy," dodala. Starostlivosť v nemocnici bola veľmi dobrá a neskôr ju previezli do rehabilitačného centra. Asi prvých 25 dní necítila takmer žiadnu bolesť, teraz je to horšie a stále musí brať tabletky. "Je to spojené aj s tým, že som vlastne začala chodiť na tú jednu nohu a to svalstvo sa dáva do normálu, ležala som jeden a pol mesiaca," dodala.
Na letisku ju už čakala rodina, s ktorou bola po celý čas v kontakte. Katka bude pokračovať v liečbe doma a potom sa chystá na internát a bude pokračovať v rehabilitáciách.
Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam
ka som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 06:03