StoryEditor

Čudný miliardový prevod. Obvinenia už padajú

V kauze prevodu jeden a pol miliardy korún z účtu Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania na firmu Cassovia BIC padli prvé obvinenia. Zo sprenevery vyšetrovateľ obvinil bývalého generálneho riaditeľa agentúry Ľudovíta Balca.

V kauze prevodu jeden a pol miliardy korún z účtu Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania na firmu Cassovia BIC padli prvé obvinenia. Zo sprenevery a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku vyšetrovateľ obvinil bývalého generálneho riaditeľa agentúry Ľudovíta Balca, podpredsedu správnej rady Tomáša H. a sekretára správnej rady Tomáša Š. "Stíhaní sú na slobode. Hrozí im trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov," informovala HN Jana Pôbišová z Ministerstva vnútra SR.
Cesta na políciu
Správna rada agentúry uložila 12. augusta šéfovi agentúry Balcovi, aby vypracoval harmonogram programu tzv. rizikového kapitálu pre malé a stredné podnikanie. Jednotlivé kroky programu mala rada odsúhlasiť až následne. Podľa polície však správna rada nebola v tom čase informovaná, že už v apríli na príkaz generálneho riaditeľa bol vypísaný tender na spoločnosť, ktorá mala program realizovať. Projekt získala košická firma Cassovia BIC, s ktorou agentúra podpísala zmluvu 19. augusta. "Zmluva tak bola uzavretá bez súhlasu správnej rady a v rozpore so stanovami agentúry," tvrdí Pôbišová. Následne šéf agentúry podpísal príkaz na prevod 1,5 miliardy Sk na účet Cassovie BIC.
Balco: Bez komentára
Balco sa podľa polície odvolával na zápisnicu z rokovania rady z 12. augusta, ktorú vyhotovil jej sekretár Tomáš Š. V zápisnici, ktorú okrem neho a Balca podpísal aj podpredseda rady Tomáš H., bolo uvedené, že správna rada súhlasí s realizáciou programu. "Obsah zápisnice bol však v rozpore s rozhodnutím správnej rady, navyše nebola podpísané jej predsedom," pokračuje Pôbišová. Tým bol v tom čase štátny tajomník ministerstva hospodárstva László Pomothy. Ten viackrát tvrdil, že prevod pol druha miliardy sa udial bez jeho vedomia. "Nič na tom nemením," skonštatoval včera. Bývalý šéf agentúry už viackrát odmietol akékoľvek podozrenie z porušenia zákona. A čo hovorí na obvinenie? "Až do definitívneho uzavretia vyšetrovania sa k prípadu nebudem nijako vyjadrovať," povedal Balco pre HN.
Žiadna falošná zápisnica
Celá kauza vyústila až do odvolania ministra hospodárstva Pavla Ruska. Agentúra totiž patrila do jeho rezortu. "Je to vecou orgánov činných v trestnom konaní," reagovala na vznesené obvinenia hovorkyňa Ruskovej ANO Magda Krasulová. Pripomeňme, že exminister hospodárstva ešte v auguste podal trestné oznámenie kvôli podozreniu z falšovaniu zápisnice zo zasadania správnej rady agentúry. Malo ísť o materiál, v ktorom rada realizáciu programu ešte neodobrila, štátny tajomník Pomothy ho pritom považuje za legitímny. Podľa vtedajších Ruskových indícií mali za falšovaním stáť "ľudia blízki" Pomothymu. Ten to označil za nezmysel. Pripomenul, že polícia toto trestné oznámenie zamietla.

Pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie
- Na 1,5-miliardový tender si posvietil aj Úrad pre verejné obstarávanie. "Zvažujeme udelenie pokuty, začali sme v tejto súvislosti už správne konanie," informovala HN hovorkyňa úradu Helena Fialová.
- 40- tisícovú pokutu však agentúra dostala od úradu v inom prípade. Išlo o nákup auta priamym zadaním.

01 - Modified: 2003-02-03 14:07:37 - Feat.: 0 - Title: TOFU na hlivách
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:53