StoryEditor

Krajskí lídri SDKÚ vyzvali exstraníckeho kolegu, aby sa vzdal funkcie starostu

14.04.2005, 19:06
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady SR za SDKÚ Karol Mitrík a Viliam Novotný dnes vyzvali starostu košickej mestskej časti (MČ) Dargovských hrdinov, bývalého člena SDKÚ Ladislava Lumtzera, aby odstúpil z funkcie.
Mestskej časti známej ako Furča, hrozí pre podvody týkajúce sa výstavby 150 nájomných bytov uvalenie nútenej správy. Jej dlh voči Štátnemu fondu rozvoja bývania spolu s penále už predstavuje 130 miliónov korún.
Kauzu vyšetruje Úrad boja proti korupcii. Starosta spolu s predsedom predstavenstva dodávateľskej firmy KAME - Slovakia Group, a. s., Marošom M. sú od vlaňajška obvinení z podvodu a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Oboch obvinených, ktorí mali šiestimi podvodnými faktúrami spôsobiť štátu škodu za viac ako 74,5 miliónov korún, stíhajú na slobode. Hrozí im trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov.
Lumtzer sa k 31. marcu tohto roka vzdal členstva v SDKÚ, z postu starostu však zatiaľ odstúpiť nemieni. Jeho bývalí stranícki kolegovia na dnešnom stretnutí s novinármi konštatovali, že bol firmou Kame zavádzaný a oklamaný. Zároveň však pripustili, že to ako starosta nemal dopustiť.
"Myslím, že sme mu nechali dostatočný priestor na to, aby odstránil všetky prekážky, aby hľadal východiská z tejto kauzy a aby riešil tento neutešený stav. Máme za to, že tieto možnosti nevyčerpal a že neurobil všetko preto, aby sa našlo východisko. Dokonca v súčasnosti máme pocit, že je sám prekážkou riešenia neutešenej situácie na Furči," zdôvodnil výzvu oboch poslancov líder SDKÚ do regionálnych volieb v Košickom raji Viliam Novotný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:43