StoryEditor

Reforma BR OSN odchádza zrejme do stratena, myslí si Kukan

31.01.2006, 15:42
Zdá sa, že reforma Bezpečnostnej rady OSN odchádza do stratena. Návrhy na zefektívnenie jej činnosti alebo na jej rozšírenie sú nepriechodné, uviedol slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Minister zároveň zhodnotil prvé skúsenosti Slovenskej republiky v rade, ktorej nestálym členom je od 1. januára 2006.
Zdá sa, že reforma Bezpečnostnej rady (BR) OSN odchádza do stratena. Návrhy na zefektívnenie jej činnosti alebo na jej rozšírenie sú nepriechodné. Povedal to dnes slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Minister zhodnotil prvé skúsenosti Slovenskej republiky v BR OSN, ktorej nestálym členom je od 1. januára 2006. SR má záujem na tom, aby BR OSN odrážala súčasnú geopolitickú situáciu vo svete a mala demokratickejšie zloženie. Okrem iného to znamená aj rozšírenie jej stálej i nestálej časti. BR OSN by však podľa Kukana nemala mať viac ako 25 členov, inak sa stane ešte nepružnejšou, ako je v súčasnosti. Reforma naráža predovšetkým na výhrady piatich stálych členov BR OSN, ktorí zatiaľ nechcú medzi sebou vidieť ďalšieho člena s právom veta. Ako povedal Kukan, reforma BR OSN je potrebná, ale súčasné medzinárodnopolitické podmienky jej zatiaľ neprajú. Zároveň pripomenul, že SR už začala pracovať aj v pomocných orgánoch BR OSN, vrátane Výboru na kontrolu zbraní hromadného ničenia, ktorému predsedá. BR OSN v januári neriešila žiadne problémy, ktoré by bezprostredne súviseli s národnými záujmami Slovenskej republiky.
Minister Kukan povedal, že SR sa chce v BR OSN angažovať aj v riešení pálčivých otázok afrického kontinentu, predovšetkým v oblasti veľkých afrických jazier, kde na choroby a v konfliktoch v minulom roku zahynuli štyri milióny ľudí. Slovensko si podľa Kukana vyslúžilo uznanie afrických krajín za to, že sa chce v BR OSN viac zasadzovať za riešenie ich problémov. Za hlavné problémy afrických krajín SR považuje okrem iného vysokú mieru korupcie a malú zodpovednosť afrických štátnych predstaviteľov. Ako zdôraznil Kukan, SR navrhuje, aby sa do riešenia problémov čierneho kontinentu viac zapájali africké krajiny samotné a široké medzinárodné spoločenstvo.
Eduard Kukan sa dotkol aj otázky nového generálneho tajomníka OSN. Upozornil, že Východoeurópska regionálna skupina (patrí do nej aj Slovensko) je jedinou, ktorá na tomto poste dosiaľ nemala svojho kandidáta. V tejto súvislosti však stály predstaviteľ USA pri OSN John Bolton tvrdí, že generálny tajomník by mal byť nominovaný na základe profesionality a nie podľa pravidla rotácie alebo regionálneho hľadiska. Nový generálny tajomník OSN nastúpi do funkcie v januári 2007, najviac kandidátov zatiaľ ponúkla Ázia.
Minister Kukan si myslí, že Slovensko môže počas svojho členstva v BR OSN ťažiť aj z toho, že nemá mocenské ciele, ani predsudky. Môže byť účinným prostredníkom medzi krajinami, ktoré nimi trpia.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:16