StoryEditor

Občania hodnotia sudcov prevažne kladne

26.01.2006, 13:18
Autor:
TASRTASR
Občania hodnotia slovenských sudcov a sudkyne v prevažnej miere pozitívne. Monitorovanie sudcov sa zameralo na hlavne na dostupnosť súdov, ich bezpečnosť, okolnosti súvisiace s dôstojnosťou súdneho konania, dôstojnosť a profesionalita sudcu, jeho objektivita a efektivita pojednávania.

Občania hodnotia slovenských sudcov a sudkyne v prevažnej miere pozitívne. Pretrvávajú aj konkrétne problémy napríklad týkajúce sa komunikácie sudcov so stranami sporu, problémy týkajúce sa protokolácie procesu, či oneskorených začiatkov súdnych procesov.
Vyplýva to z monitoringu občianskeho združenia Spoločnosť pre otvorené súdnictvo, ktoré od začiatku mája do polovice júla 2005 monitorovalo prácu sudcov na dvoch okresných súdoch v Martine a Galante. Dvadsaťtri monitorujúcich sledovalo prácu 28 sudcov na 211 pojednávaniach v 17 pojednávacích miestnostiach. Priemerný počet monitorovania jedného sudcu bol 7,5 pojednávaní.
Monitorovanie sa zameralo na viaceré oblasti, ako je dostupnosť súdov a ich bezpečnosť, okolnosti súvisiace s dôstojnosťou súdneho konania, dôstojnosť a profesionalita sudcu, jeho objektivita, efektivita pojednávania, presnosť záznamu pojednávania, verejnosť, prokurátori a právni zástupcovia na pojednávaní.
"Sudcovia pôsobili v 84 percentách prípadov tak, že postupujú vlastne rovnako, to znamená, že nie sú zaujatí," informovala projektová manažérka Spoločnosti pre otvorené súdnictvo Šarlota Pufflerová . V 11 percentách pojednávaní sa sudcovia správali inak k niektorej z osôb zúčastnených na pojednávaní. Vo väčšine prípadov išlo o neodôvodnené zvýhodňovanie či znevýhodňovanie niektorej zo strán. V niekoľkých prípadoch to boli priateľské väzby k niektorému z účastníkov konania.
Problémom zostáva aj dodržiavanie časového harmonogramu pojednávaní. "Takmer dve tretiny pojednávaní sa začali s meškaním. Čas oneskorenia tých 128 pojednávaní predstavuje spolu až 40 hodín," dodala Pufflerová. Priemer meškania pojednávaní je až 19 minút a občania často neboli o meškaniach informovaní.
Z monitoringu vyplýva, že sudcovia musia byť na pojednávania dobre pripravení, treba, aby vedeli verejnosť poučiť a dokázali si udržať poriadok v súdnej sieni. Taktiež sa zistilo, že v praxi používané spôsoby zápisu pojednávaní sú nedostatočné a pri dlhších pojednávaniach sa presnosť záznamu postupom času zhoršuje.
Pri hodnotení sudcov z viacerých hľadísk, ako napríklad ich pripravenosť, nezaujatosť, profesionalita, nestrannosť, efektívnosť, či rešpekt vyšli kladné hodnoty pohybujúce sa medzi hodnotami 2 a 3 na škále od - 3 do +3. Pod hodnotu 2 kleslo len hodnotenie sudcov z hľadiska trpezlivosti, dôstojnosti a empatickosti.
Autori projektu pripúšťajú, že výsledky projektu mohol do istej miery ovplyvniť fakt, že predsedovia súdov boli o ich monitoringu vopred informovaní. Združenie bude o výsledkoch projektu informovať ministerstvo spravodlivosti, súdnu obec. Majú záujem v budúcnosti projekt rozšíriť na viaceré súdy a zopakovať ho na monitorovaných súdoch v Martine a Galante.
Projekt podporil Rozvojový program OSN sumou 74 tisíc dolárov.

01 - Modified: 2003-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna stratila 20 halierov na euro
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:30