StoryEditor

Kauza SND: Opozícia žiada mimoriadnu schôdzu

05.04.2005, 00:00
Kauza dostavby novej budovy SND sa s najväčšou pravdepodobnosťou vráti na pôdu parlamentu. Opozícia je totiž pobúrená návrhmi, ktoré do vlády predložil minister kultúry Rudolf Chmel. Podľa nich ani jeden z dvoch plánovaných variantov ukončenia novostavby nerešpektuje odporúčania komisie - poradného orgánu ministra Chmela.

Poslanec ĽS-HZDS Dušan Jarjabek už HN potvrdil, že kvôli nespokojnosti s krokmi rezortu kultúry budú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR. Opozícia nedokáže akceptovať, že SND sa stane iba podnájomníkom, keďže novú budovu bude vlastniť štát.
Útok na vládu
V hre sú už pritom podozrenia z klientelizmu - ďalší opozičný poslanec Dušan Čaplovič (Smer) dokonca oficiálne obvinil vládny kabinet, že časť peňazí sa už vopred vyčlenila pre potreby ľudí, ktorí sa zaujímajú o dostavbu SND. Jarjabek sa pritom pýta Chmela - načo bola zriadená komisia, keď ju ministerstvo neberie do úvahy? Podľa generálneho riaditeľa sekcie umenia rezortu kultúry bola však komisia iba poradným orgánom - minister preto nie je povinný sa podľa nej riadiť. "Zodpovednosť nesie šéf rezortu, a nie ctení členovia komisie."
Vláda či parlament?
Opozícia takisto nemôže odpustiť ministrovi, že údajne obišiel uznesenie NR SR. Podľa neho mal minister najprv informovať poslancov, a až potom vládny kabinet o ďalšom postupe v celej kauze. Zmeček s tvrdeniami opozičných poslancov polemizuje - je otázne, či parlament môže zaviazať člena vlády, aby nesplnil úlohu vlády a nepredložil materiál na jej rokovanie. Problém však už nie je v rovine opozícia verzus minister. Ako sme zistili, predseda parlamentu a KDH Pavol Hrušovský vyzval v piatok listom premiéra Mikuláša Dzurindu, aby vláda o novostavbe SND nerokovala dovtedy, kým sa návrhmi nebude zaoberať parlamentný výbor pre kultúru a médiá. Pre HN to potvrdil jeho hovorca Michal Dyttert.
Najprv investor, potom dostavba
Včera sa dostavbou divadla zaoberala Porada ekonomických ministrov. Tí odporučili vláde schváliť postup, ktorý počíta s vytvorením štátnej akciovej spoločnosti. Tá by mala dostavať nový komplex divadla z prostriedkov za odpredaj budov riaditeľstva SND a Divadla P. O. Hviezdoslava a tiež z prenájmu pozemkov okolo novostavby. Odporučená alternatíva počíta so vstupom investora, ktorý by mal budovu nového divadla prevádzkovať a k dispozícii by mal aj prislúchajúce pozemky. Na nich by mohol realizovať vlastný podnikateľský zámer. Ekonomickí ministri však návrh MK modifikovali. Podľa podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša odporúčajú vybrať investora tak, aby mohol ovplyvniť aj jeho samotnú dostavbu. Investor by mal podľa Mikloša zabezpečiť prevádzku budovy tak, aby nevyžadovala zvýšené nároky na štátny rozpočet.
Rusko sa len čuduje
Minister hospodárstva Pavol Rusko nie je s návrhmi rezortu kultúry veľmi spokojný. K odporúčaniu ekonomických ministrov poznamenal: "Je to ten istý postup ako sme navrhovali predtým, len s jedným rozdielom - vtedy sme investora mali, teraz ho len ideme hľadať." Rusko predpokladá, že celý problém dostavby divadla sa bude naťahovať až do volieb. Aj napriek tomu je ochotný vo vláde tento návrh podporiť. Tvrdí - keď to nejde dopredu o dva kroky, tak nech aspoň o jeden.

Aké alternatívy predložilo vláde MK SR:
Pri oboch alternatívach ostáva novostavba v rukách štátu
Alternatíva č. 1
- na dostavbu nového SND sa použijú výnosy z predaja nehnuteľností - budov riaditeľstva SND a DPOH a tiež z predaja prislúchajúcich pozemkov
- MK SR vyhlási verejnú súťaž na prevádzkovateľa budovy
- divadelné súbory budú mať možnosť využívať 70 - 80 percent priestorov novostavby
Alternatíva č. 2 (s odporúčaním ekonomických ministrov)
- Výberové konanie na investora, ktorý bude môcť ovplyvňovať dostavbu novostavby SND, neskôr bude prevádzkovateľom
- na dostavbu nového SND sa použijú výnosy z predaja budov riaditeľstva SND a DPOH a prenájmu pozemkov. Tie zostávajú v rukách štátu
- štát založí akciovú spoločnosť, ktorej imanie budú tvoriť výnosy z predaja a prenájmu nehnuteľností. Akciovka bude mať na starosti dostavbu divadla
- divadelné súbory budú mať možnosť využívať 50 - 70 percent priestorov novostavby. MK a SND sa dohodnú na využívaní priestorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:25