StoryEditor

Ruskov koniec v Markíze spustil vlnu odchodov

02.11.2005, 23:00
Zmeny v TV Markíza pokračujú. Po tom, čo predseda ANO Pavol Rusko prišiel v najsledovanejšej televízii o svoj vplyv, odstúpilo včera takmer kompletné vedenie spravodajstva.

Zmeny v TV Markíza pokračujú. Po tom, čo predseda ANO Pavol Rusko prišiel v najsledovanejšej televízii o svoj vplyv, odstúpilo včera takmer kompletné vedenie spravodajstva. Funkcie opustili riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky Stanislav Pavlík, šéf spravodajstva Peter Višváder a vedúca vydania Televíznych novín Viera Rusková. "Po vlastníckych zmenách som sa rozhodol rezignovať," reagoval Višváder pre HN. Bližšie o dôvodoch hovoriť nechcel. On i Rusková (manželka exmajiteľa Markízy) televíziu opúšťajú, Pavlík v nej ostáva - bude šéfovať športovému spravodajstvu.
Už žiadna neobjektívnosť
Zodpovednosť za spravodajstvo prebral odvčera generálny riaditeľ Markízy Vladimír Repčík. Dôvody rezignácie spomínanej trojice nechcel komentovať ani on. "Sú to ich osobné dôvody." Podľa neho riadiace posty v spravodajstve bude nutné čo najskôr obsadiť novými ľuďmi. Čo možno od nich očakávať? "Majitelia budú chcieť dosiahnuť spravodajstvo, ktoré nebude politicky konfliktné a ktoré bude mať dobrú sledovanosť," tvrdí mediálny analytik Radoslav Augustín. Americká spoločnosť CME, ktorej vlastnícky podiel v Markíze vzrástol na 80 percent, bude klásť dôraz na objektívne a vyvážené spravodajstvo. "To znamená, dať priestor všetkým politickým stranám bez rozdielu," zdôraznila hovorkyňa CME Romana Tomasová pre HN. Väčšinový majiteľ TV Markíza už chystá pre redaktorov televízie manuál, ktorého sa pri spravodajstve budú musieť držať. "Naším cieľom je predísť obvineniam z neobjektívnosti spravodajstva." S objektivitou správ nebol v minulosti spokojný ani jeden z dvojice súčasných menšinových spolumajiteľov Ján Kováčik. K zmenám v televízii sa včera vyjadrovať nechcel.
Spolupráca s Novou
V kuloároch sa už hovorí aj o údajnej prezamestnanosti v televízii. CME je zatiaľ zdržanlivá. "Vždy je potrebné pozerať sa na počet zamestnancov v pomere k výnosom a hospodárskym výsledkom," dodáva Tomasová. Pripomína však, že Markíza bude pri príprave programov v budúcnosti spolupracovať s českou TV Nova. "Môže to znamenať zefektívnenie prevádzky."
Prečo práve spravodajstvo je v centre pozornosti majiteľov i verejnosti? Má schopnosť "hýbať vecami" a verejnou mienkou - vysvetľuje analytik. "Každý deň prináša informácie, na ktoré reagujú ľudia - a to aj tí z vyšších štruktúr, teda politici," dodáva Augustín. Šéf Markízy tvrdí, že personálne zmeny nevnesú do práce spravodajcov neistotu a nervozitu. "Sú to všetko profesionáli, takže by sa to chodu spravodajstva nemalo nijako dotknúť," uviedol Repčík. Jeden z najskúsenejších redaktorov spravodajstva v TV Markíza Daniel Krajcer na zmeny reagoval pre HN slovami: "Nie je to o mojich pocitoch, ale o rozhodnutiach majiteľov."

Sledovanosť Televíznych novín Markízy v roku 2005
5. týždeň - 32,2 %
10. týždeň - 31,5 %
15. týždeň - 32,2 %
20. týždeň - 22,6 %
25. týždeň - 18,6 %
30. týždeň - 19,5 %
35. týždeň - 19,7 %
40. týždeň - 25,2 %
43. týždeň (minulý) - 25,8 %
(Zdroj: PMT/TNS, peoplemetre)

Licenčná rada verzus spravodajstvo TV Markíza ( rok 2005)
Január
- Upozornenie na porušenie zákona v súvislosti s nezabezpečením nestrannosti a objektívnosti
Február - 100-tisícová pokuta za reportáž, kde rada našla skrytú reklamu
Máj - Za porušenie zákona v oblasti ochrany maloletých mala televízia zaplatiť 90- tisíc korún
Máj - 30-tisícová pokuta pre príspevok o komunálnych voľbách, ktorý mohol ovplyvniť volebnú súťaž
Jún - Upozornenie na porušenie zákona, keď televízia nedodržala povinnosť zabezpečiť objektívne a nestranné spravodajstvo
Jún - 100-tisícová pokuta za porušenie paragrafu o skrytej reklame
August - Televízii hrozila dvojmiliónová pokuta za neodvysielanie oznamu o tom, že porušila zákon
August - Dve upozornenia na porušenie zákona, keďže televízia nezabezpečila objektívnosť a nestrannosť
Zdroj: Rada pre vysielanie a retransmisiu

01 - Modified: 2003-01-28 22:16:57 - Feat.: 0 - Title: Štrajk sa nepodarilo zažehnať 02 - Modified: 2003-01-28 22:21:48 - Feat.: 0 - Title: USA hľadajú podporu u európskych spojencov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:48