StoryEditor

Ťahákom Envirojari bude festival Envirofilm a oslava 50. narodenín bojnickej ZOO

22.04.2005, 17:15
Autor:
TASRTASR

Súbor podujatí spojených s ochranou životného prostredia Environmentálna jar, ktorú dnes pri príležitosti svetového Dňa Zeme odštartovalo ministerstvo životného prostredia (MŽP), vyvrcholí 11. ročníkom Envirofilmu a oslavami 50. výročia založenia zoologickej záhrady v Bojniciach. Na programe je tiež udelenie ocenení ministra životného prostredia.
Podujatia Envirojari majú rozšíriť povedomie o ochrane životného prostredia medzi verejnosťou, pri čom rezort chce osloviť najmä mladšie ročníky. Praktickým výstupom je celý rad seminárov, výstav, medzinárodných i domácich konferencií, filmových prehliadok, či poznávacích hier a súťaží pre deti a mládež.
Hlavným ťahákom by mal byť aj tento rok festival Envirofilm 2005. Centrom festivalového diania bude od 2. do 7. mája areál Múzea SNP v Banskej Bystrici. Sprievodné podujatia prebehnú aj vo Zvolene a Banskej Štiavnici. "Na festival sa prihlásil rekordný počet 125 súťažných snímok z 27 krajín sveta," povedal novinárom vedúci služobného úradu MŽP Tamás Domény. Vstup na všetky podujatia je voľný. "Pravdepodobne neexistuje nikde v Európe, ale ani inde na svete, festival podobného zamerania, s podobným rozsahom a tematickým záberom," dodal.
Bojnická zoologická záhrada oslávi v tomto roku svoje 50. narodeniny. Pri tejto príležitosti sa 1. mája uskutoční slávnostné otvorenie turistickej sezóny a ako bonus pre deti i otvorenie "detskej zoologickej záhrady".
MŽP sa však v rámci Envirojari predstaví aj na viacerých výstavách, okrem iného aj 10. až 12. mája na výstave Ekotechnika - Hydrotech 2005 v bratislavskej Inchebe, či už na prebiehajúcej výstave ENVIRO Nitra. Konferencia zamarená na prezentáciu dostupnosti environmentálnych informácií a využívanie informačných technológií pod názvom ENVIROFÓRUM prebehne 15. až 17. mája vo Zvolene. MŽP očakáva účasť laickej i odbornej verejnosti, štátnych inštitúcií aj mimovládnych organizácií. Prihlásených je už 115 účastníkov s viac ako 80 prezentáciami.
Podujatia Envirojari uzavrie minister Lázsló Miklós 5. júna odovzdaním cien ministra životného prostredia.
V roku 1970 prvýkrát vyšlo do ulíc miest v USA takmer 20 miliónov ľudí a pod heslom Deň Zeme žiadali aktívnejšiu ochranu životného prostredia. V roku 1990 už protestovalo za lepšie životné prostredie 200 miliónov ľudí na celom svete a pridali sa k nim aj organizácie z vtedajšej ČSFR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 17:07