StoryEditor

O Zajacových novelách sa rozhodne dnes

30.06.2005, 00:00
Predpisovanie generických liekov lekárnikmi. Možnosť vlastniť sieť lekární. Výška vlastníckeho podielu štátu v nemocniciach. Rozsah zdravotnej starostlivosti hradený z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Predpisovanie generických liekov lekárnikmi. Možnosť vlastniť sieť lekární. Výška vlastníckeho podielu štátu v nemocniciach. Rozsah zdravotnej starostlivosti hradený z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Vytváranie čakacích listín zdravotnými poisťovňami. To všetko sú sporné otázky, ktoré môžu skomplikovať hlasovanie o novelách balíka reformných zákonov z dielne ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

Čiastkové zmeny nestačia
Včera poslanci o novelách diskutovali, hlasovať o nich by mali dnes dopoludnia. Podľa najnovšieho návrhu by mali platiť od septembra tohto roku a niektoré ustanovenia, ktoré sa týkajú zdravotných poisťovní, až od januára 2006. Hoci ku každému zo zákonov bolo podaných množstvo pozmeňovacích návrhov, viacerí opoziční poslanci zo Slobodného fóra aj ĽS-HZDS sa vyjadrili, že so žiadnymi nevystúpia. "Zákony sa ani nedajú zlepšiť pozmeňovacími návrhmi, pretože sú vo svojej podstate zlé a nepomôže im to. Pomohlo by im len kompletné prepracovanie," uviedol v rámci rozpravy exminister zdravotníctva Viliam Soboňa (ĽS-HZDS).

Problémom vymeriavacie základy
S jeho slovami súhlasí aj predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková, podľa ktorej ich poslanci podporia tie zmeny, ktoré reforme napomôžu, ale za zákony ako celok nezahlasujú. Podobný názor na Zajacov zákon o zdravotnom poistení má aj legislatívny odbor Kancelárie NR SR. Podľa jeho stanoviska je tento zákon nevykonateľný, ustanovenia si navzájom odporujú a nedajú sa k nemu podať ani odborné pozmeňovacie návrhy. "Myslím si, že tento zákon vykonateľný je, ale musím priznať, že s ním máme problémy stále," poznamenal minister Zajac. Podľa neho je to spôsobené rozdielnymi vymeriavacími základmi na dane a poistné v zdravotníctve a v sociálnej sfére.

Opozíciu neakceptujú
Najviac pozmeňovacích návrhov predniesol Pavol Paška (Smer), väčšina z nich však je pre ministra Zajaca neakceptovateľná. Výhrady k novelám vzniesli aj koaliční poslanci. KDH prostredníctvom Jána Bielika protestovalo proti tomu, aby sa rozsah zdravotnej starostlivosti prispôsoboval možnostiam štátneho rozpočtu. "Malo by to byť naopak," zdôraznil Bielik. Poslanec Tibor Bastrnák (SMK) vystúpil proti snahe Zajaca, aby mal štát vlastnícky podiel v nemocniciach na úrovni len 34 percent a predložil návrh, aby zákon naďalej garantoval 51-percentný vlastnícky podiel štátu. Tento návrh podporil aj opozičný Milan Urbáni (ĽS-HZDS). Poslanec Peter Bódy (SF) chce svojím návrhom prekaziť Zajacov zámer, aby mali zdravotné poisťovne možnosť rozhodnúť sa, či budú vytvárať čakacie listiny pre pacientov. "Ak nebudú mať povinnosť zo zákona, nebudú mať záujem ich tvoriť. Obmedzí im to totiž možnosť ako nakladať so ziskom," vysvetlil.

Čo prinášajú novely
- K zákonu o zdravotnom poistení - stanovuje jasné pravidlá pri ročnom zúčtovaní poistného a spresniť oznamovacie povinnosti poistenca aj platiteľa poistného. Presnejšie definuje poistencov štátu.
- K zákonu o zdravotných poisťovniach - konkretizuje postup zdravotnej poisťovne pri vytváraní zoznamov poistencov, ktorí čakajú na poskytnutie zdravotnej starostlivosti.
- K zákonu o rozsahu zdravotnej starostlivosti - umožní zdravotným poisťovniam udeliť výnimku za úhrady za lieky, zdravotnícke pomôcky a za dietetické potraviny, ktoré nie sú uvedené v príslušných zoznamoch. Určuje, čo patrí do rozsahu starostlivosti hradenej z prostriedkov verejného poistenia.
- K zákonu o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti - osobitne definuje verejnú sieť poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Obmedzuje právo zdravotníkov na štrajk. Zavádza nový druh licencie na výkon lekárskej posudkovej činnosti.
- K zákonu o lieku - mení sa predpisovanie a výdaj náhradného generického lieku. Umožňuje jednému subjektu vlastniť viac ako jednu lekáreň a jednu pobočku.
- K zákonu o zdravotnej starostlivosti - mení sa katalóg zdravotných výkonov. Umožní uzatvoriť zmluvu s lekárom aj na čas kratší ako šesť mesiacov.
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 18:18