StoryEditor

Hrušovský dostane rakúske štátne vyznamenanie

20.10.2005, 19:33
Autor:
TASRTASR

Druhé najvyššie štátne vyznamenanie Rakúska dostane v pondelok 24. októbra predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Pavol Hrušovský.
Veľký zlatý čestný odznak na stuhe za zásluhy o Rakúsku republiku (Großes Goldenes Ehrenzeichen am Bande für die Verdienste um die Republik Österreich) udeľuje spolkový prezident. Hrušovský ho počas slávnosti v Národnej rade Rakúskej republiky prevezme z rúk predsedu rakúskeho parlamentu Andreasa Khola, ktorého na to prezident Heinz Fischer splnomocnil. Vyznamenanie sa udeľuje rakúskym alebo zahraničným osobnostiam za mimoriadne zásluhy v záujme Rakúskej republiky. Oficiálne zdroje neuvádzajú, za čo ho Hrušovský dostane, podľa informácií TASR si ho vyslúžil za vystupovanie v otázke európskej ústavy. V minulosti ho získali napríklad Simon Wiesenthal, predseda českého senátu Petr Pithart alebo komisár EK Gunter Verheugen.
Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastní kompletné prezídium rakúskeho parlamentu, šéfovia poslaneckých klubov, hovorcovia politických strán pre zahraničné otázky a ďalší významní rakúski predstavitelia verejného života. Národnú radu Slovenskej republiky budú reprezentovať obaja podpredsedovia Béla Bugár a Viliam Veteška, poslanci parlamentu a očakáva sa aj prítomnosť predstaviteľov slovenskej vlády.
TASR o informoval hovorca predsedu NR SR Michal Dyttert.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:15