StoryEditor

Minister kultúry začal informačné turné o kultúrnych poukazoch pre žiakov

16.02.2006, 16:46
Autor:
TASRTASR

Trnava bola dnes prvým krajským mestom, kde minister kultúry František Tóth so svojím tímom vysvetľovali filozofiu kultúrnych preukazov pre žiakov. Informačné turné, ktoré má trvať do konca februára, má za cieľ priblížiť fungovanie nového nástroja na formovanie vzťahu ku kultúrnym hodnotám u detí.
Minister prirovnal kultúrne poukazy k vzdelávacím, ktoré zaviedlo ministerstvo školstva. Predpokladá, že do projektu sa zapojí okolo 900 tisíc žiakov a 100 tisíc učiteľov. "Tento kupónový systém distribúcie štátnych prostriedkov dobre funguje vo Francúzsku, Holandsku či Nemecku. Tam už dokonca postúpili od papierových poukážok ku kreditným kartám, ktoré každý rok žiakom dobíjajú," povedal.
Na stretnutí s ministrom sa zúčastnili zástupcovia škôl, kultúrnych inštitúcií a ich zriaďovateľov z celého Trnavského samosprávneho kraja. Práve zriaďovatelia a nie školy budú rozhodovať o tom, či sa do poukážkového systému zapoja, alebo nie, pretože je dobrovoľný. Manažérka projektu Lucia Okoličányová vysvetlila, akým spôsobom bude systém fungovať a aká bude kontrola využitia poukážok. Tóth poznamenal, že je to rovnako ako s prídavkami na deti. "Niektorí rodičia za ne kúpia chlieb a topánky a niektorí ich prepijú."
Na projekt je podľa neho vyčlenených spolu 210 miliónov Sk. Už teraz sa doň zapojilo 600 z 3500 škôl. Poukazy budú vydávané vždy na kalendárny rok, prváci, ktorí nastúpia v septembri, ich dostanú až v januári nasledujúceho roka.
Na stretnutí zazneli obavy zástupcov z menších miest a obcí, že na cesty za kultúrou nenájdu školy prostriedky. Minister kultúry sa domnieva, že samotné kultúrne inštitúcie budú mať taký záujem na získanie poukazov, že budú prichádzať so zaujímavými ponukami, ktoré by školy napríklad od nákladov na prepravu odbremenili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:19