StoryEditor

Opozícii a časti nezávislých sa už druhý týždeň darí blokovať parlament

20.09.2005, 14:26
Autor:
TASRTASR

redseda parlamentu Pavol Hrušovský prerušil rokovanie 49. schôdze do 10.00 h pre jej neuznášaniaschopnosť, keď sa zaprezentovalo 74 zákonodarcov. Opozícii s časťou nezávislých poslancov sa tak už druhý týždeň darí blokovať parlament.
Hlasovaním svoju prítomnosť vyjadrilo 56 poslancov vládnych strán SDKÚ, SMK a KDH, 10 členov poslaneckého klubu ANO okolo Ľubomíra Lintnera, Bohumil Hanzel zo Smeru, dvaja poslanci za ĽS-HZDS Eduard Kolesár a Karol Džupa a nezávislí poslanci Miroslav Abelovský, Ján Gabriel, Alexej Ivanko, Ladislav Polka a Gustáv Krajči.
Ak parlament v opätovnom hlasovaní bude uznášaniaschopný, čakajú poslancov tento týždeň dve schôdze Národnej rady SR. Na prvej z nich, 49-tej, sa budú zoberať jediným bodom, nastúpením náhradníka za zosnulého poslanca SMK Zsolta Komlósyho, 50. schôdza má potom identický 92-bodový program ako mala mať 47. schôdza, ktorá sa skončila pre neuznášaniaschopnosť minulý utorok. V prvom čítaní na nej zákonodarcovia prerokujú 46 právnych noriem, medzi inými novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám či návrh zákona o výkone väzby a návrh zákona o výkone trestu povinnej práce. Poslanci sa tiež budú zaoberať novelami a zákonmi súvisiacimi s profesionalizáciou armády. V druhom čítaní je 18 legislatívnych návrhov, definitívne sa rozhodne o zákone o lobingu aj o novele ústavy, ktorá rozširuje kontrolné právomoci Najvyššieho kontrolného úradu na hospodárenie samosprávy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:53